Medvedev: Moldavija u EU-u samo kao dio Velike Rumunije

Ruski zvaničnik tvrdi kako zvaničnici Rumunije otvoreno tragaju za različitim mogućnostima „legalnog preuzimanja” Moldavije.

Moldavija je ove sedmice dobila status kandidata za članstvo u EU (EPA - Ilustracija)

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ne smatra mogućim direktno članstvo Moldavije u Evropsku uniju već samo stvaranjem „nove Velike Rumunije“, prenosi agencija Beta pozivajući se na ruske medije.

„Moldavija je ušla u dugi red za ulazak u EU, razvučen decenijama. Sretno! Ali želite ići brže. Stoga, drugi način da se dobije članstvo u EU postaje mnogo relevantniji, stvaranje nove ‘Velike Rumunije'”, napisao je on.

Medvedev tvrdi kako zvaničnici Rumunije otvoreno tragaju za različitim mogućnostima „legalnog preuzimanja” Moldavije, prenosi TASS.

Pitanje energenata

On je optužio predsjednicu Moldavije Maiu Sandu da je „spremna odreći se državnosti u jednom potezu” jer, kako navodi, ima i rumunsko državljanstvo i obećana joj je visoka pozicija u „novoj Velikoj Rumuniji“.

„U pokušaju da zadovolje svoje nove gospodare, spremni su pridružiti se evropskim sankcijama protiv Rusije. Pa, neka pokušaju. U tom slučaju mogu biti sigurni da od nas ne da neće dobiti energente po visokoj ceni, nego ih neće dobiti uopšte“, zaključio je Medvedev.

Izvor: Agencije