Vrhovni sud SAD-a poništio historijsku odluku o abortusu

Sud je poništio značajnu odluku u postupku Roe protiv Wade čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na abortus u Americi.

Zagovornici reproduktivnih prava rekli su da milioni žena više neće imati pristup uslugama abortusa (AP)

Vrhovni sud SAD-a poništio je danas presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u cijeloj zemlji, zbog čega će milioni žena izgubiti zakonsko pravo na pobačaj, prenosi Tanjug.

Sud je poništio značajnu odluku u postupku Roe protiv Wade čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na abortus u Americi, prenosi BBC.

Države pojedinačno sada mogu da odluče o legalnosti abortusa.

“Smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus i ovlaštenje da se reguliše pitanje abortusa mora da se vrati građanima i njihovim izabranim predstavnicima”.

Demonstracije diljem SAD-a

Odluka je uslijedila nakon prošlomjesečnog curenja nacrta mišljenja u kojem se navodi da će Roe protiv Wadea biti poništeno.

To je izazvalo široke demonstracije i osude diljem SAD-a, a zagovornici reproduktivnih prava rekli su da milioni žena više neće imati pristup uslugama abortusa.

Više od dvadesetak američkih saveznih država vjerojatno će zabraniti abortus sada nakon što je pravni presedan iz 1973. poništen, prema Guttmacher Institutu grupe za reproduktivna prava.

To je potez za koji grupe za ljudska prava kažu da nerazmjerno šteti ženama s niskim primanjima i obojenim zajednicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije