Szijjarto: Bez Zapadnog Balkana u EU neće biti sigurnosti

Mađarska je, kao susjed zemalja Zapadnog Balkana, potpuno svjesna važnosti stabilnosti te regije, kaže mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine.

Peter Szijjarto se oglasio povodom samita Evropska unija - Zapadni Balkan (EPA)

Brisel i svaki glavni grad u zapadnoj Evropi trebali bi shvatiti da će uskoro biti teško govoriti o sigurnosti u Evropi bez integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto nakon samita EU – Zapadni Balkan.

Na svom Facebookk profilu naveo je da su odluke Evropskog vijeća donesene u četvrtak izazvale razočaranje u nekoliko zemalja koje teže da se pridruže EU, prenosi Tanjug, pozivajući se na mađarsku agenciju MTI.

Dodao je da je Mađarska, kao susjed zemalja Zapadnog Balkana, “potpuno svjesna važnosti stabilnosti te regije” i da bi bilo “dobro da se to razumije i u zapadnoj Evropi”.

Szijjarto je naveo da je imao telefonske razgovore s Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, te s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

O političkim podjelama u BiH

Dodik je, prema Szijjartovim riječima, osvrćući se na političke podjele u Bosni i Hercegovini, ocijenio da “postoji jedno pitanje oko kojeg su svi došli do konsenzusa, a to je važnost evropskih integracija”.

“Bilo bi dobro kada bi Unija pomogla onima u Bosni i Hercegovini da učvrste taj konsenzus”, naveo je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine.

Također je izrazio žaljenje što Gruziji nije dodijeljen status kandidata za članstvo u EU.

“Mislimo da je ta zemlja provela sve mjere potrebne za kandidaturu. Gruzija i njeni lideri su posvećeni pridruživanju i ne možemo razumjeti zašto je donesena tako obeshrabrujuća odluka”, napisao je Szijjarto i dodao da će otići u Gruziju da “potvrdi podršku integraciji gruzijskih prijatelja u EU”.

Izvor: Agencije