Rat Rusije protiv Ukrajine otjerat će u glad 40 do 50 miliona ljudi

Zbog rata Rusije protiv Ukrajine, a ne sankcija Zapada, glad će dodatno pogoditi još 40 do 50 miliona ljudi, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken.

"Nema drugih razloga osim političkih za rusku blokadu Ukrajine i, u mnogim slučajevima, odbijanje Rusije da izvozi vlastito žito", kazao je Blinken (AP)
  • Ukrajinske snage morat će se povući iz Sjeverodonjecka, rekao je guverner Luganjska.
  • Sjedinjene Američke Države poslat će Ukrajini dodatnih 450 miliona dolara sigurnosne pomoći, uključujući još dalekometnih raketnih sistema.
  • Ukrajinski predsjednik kaže da neće mirovati dok se ne osigura poraz Rusije i punopravno članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji.
  • Ukrajinske vlasti mogle bi izgubiti Sjeverodonjeck i Lisičansk, ali taj ishod ne bi predstavljao prekretnicu u ratu, saopćio je Institut za proučavanje rata.

 

U nastavku su najvažnije vijesti iz Ukrajine:


Ukrajini traži “oružani paritet” s Rusijom za odbranu Luhanska

Ukrajini treba „oružani paritet“ s Rusijom kako bi stabilizirala tešku situaciju u istočnoj pokrajini Luhansk, rekao je glavni ukrajinski general svom američkom kolegi u telefonskom razgovoru u petak.

„Raspravljali smo o operativnoj situaciji i dostavi međunarodne tehničke pomoći“, napisao je ukrajinski general Valerij Zalužnij na aplikaciji Telegram nakon telefonskog razgovora s načelnikom Združenog stožera američke vojske američke genrealom Markom Milleyem.

Ukrajina tvrdi da ruska nadmoć u topništvu na bojišnici u Donbasu uzima značajan danak ukrajinskim vojnim snagama, te je pozvala svoje zapadne partnere na isporuku veće količine oružja kako bi obuzdali napredovanje Rusije.

Sjedinjene Američke Države Ukrajini će osigurati dodatnih 459 miliona dolara sigurnosne pomoći, među kojima i više raketnih sistema dugog dometa, kazali su američki dužnosnici u četvrtak.


Blinken: Rat Rusije otjerat će u glad 40 do 50 miliona ljudi

Zbog rata Rusije protiv Ukrajine, a ne sankcija Zapada, glad će dodatno pogoditi još 40 do 50 miliona ljudi, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken u Berlinu gdje se, uoči sastnaka G7 održava konferencija o globalnoj krizi hrane.

“Nema drugih razloga osim političkih za rusku blokadu Ukrajine i, u mnogim slučajevima, odbijanje Rusije da izvozi vlastito žito”, kazao je Blinken na konferenciji za medije s njemačkom šeficom diplomacije Annalenom Baerbock.

Baerbock je pozvala međunarodnu zajednicu da pojača napore u borbi protiv pogoršanja gladi u mnogim dijelovima svijeta, a ruske poteze nazvala je “ciničnim”, a moguće i destabilizirajućim ratom žitaricama.

Rusija svjesno “koristi glad kao ratno oružje i u tome je cijeli svijet talac”, rekla je i upozorila da prijeti cunami gladi za neke zemlje..


IAEA: Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporože

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sve je više zabrinuta za zdravstveno stanje ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, navedeno je u današnjem saopštenju te organizacije.

„IAEA je svesna nedavnih izveštaja u medijima i drugde koji ukazuju na pogoršanje uslova u kojima radi ukrajinsko osoblje u najvećoj nuklearnoj elektrani u toj zemlji“, navodi se u saopštenju IAEA i dodaje da ta organizacija želi da što prije pošalje svoje stručnjake u Zaporožje, prenosi Reuters.

Ruske snage su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje početkom marta ove godine, navodi britanska agencija.


Kijev: Rusija želi opkoliti Lisičansk i zauzeti Sjeverodonjeck

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da ruske snage nastoje opkoliti Lisičansk te da pojačavaju napade na Sjeverodonjeck u cilju uspostavljanja potpune kontrole.

Guverner regije je ranije rekao da će se ukrajinske trupe “morati povući” iz Sjeverodonjecka i da im je naređeno da zauzmu nove položaje.


Lokalni dužnosnici: Rusi potpuno kontrolišu Hirsku oblast

Načelnik distrikta Hirske Oleksij Babčenko kaže da su ruske snage “poputno okupirale” okrug u istočnoj regiji Luganjsk.

“Nažalost, okupiran je cijeli okrug Hirske”, rekao je Babčenko u televizijskom prenosu.

“Na periferiji se vode neznatne, lokalne borbe, ali neprijatelj je ušao”, dodao je.


Šef UN-a: Svijet se suočava s katastrofom zbog globalne nestašice hrane

Čelnik Ujedinjenih nacija kaže da se svijet suočava s “katastrofom” zbog sve veće nestašice hrane širom svijeta.

Antonio Guterres je rekao da je rat u Ukrajini proizveo “globalnu krizu gladi bez presedana” koja već pogađa stotine miliona ljudi.

“Postoji stvarni rizik da će 2022. godine biti proglašena višestruka glad”, rekao je.


Rusija krivi SAD za ograničenja tranzita u Kalinjingradu

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo je Washington da je odgovoran za odluku Litvanije da zabrani prevoz preko svoje teritorije robe vezane za međunarodne sankcije do enklave Kalinjingrada.

Ocijenjeno je i da je “nemoguće” održati konsultacije sa Vašingtonom na stručnom nivou o više bilateralnih tema, koje su trebale biti održane u bliskoj budućnosti.


Zelenski: Ukrajina nije jastuk između Zapada i Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina u budućnosti postati članica Evropske unije i da je to sada fiksirano na zvaničnom nivou.

Zelenski je u videoporuci sticanje statusa kandidata za EU nazvao “tačkom bez povratka“, saopćila je njegova press služba.

“Sada je priznato: Ukrajina nije most, nije jastuk između Zapada i Rusije, nije tampon između Evrope i Azije, nije sfera utjecaja, nije ‘siva’ zona, nije tranzitna teritorija. Nije granica između orka i vilenjaka. Ukrajina je budući ravnopravni partner za najmanje 27 zemalja EU”, rekao je Zelensk.


Ukrajinske snage će napustiti Sjeverodonjeck

Ukrajinske snage morat će se povući iz Sjeverodonjecka, rekao je guverner Luganjska.

“Ostajanje na pozicijama razbijenim tokom mnogo mjeseci samo zbog ostanka tamo nema smisla”, rekao je ranije Gajdaj najavljujući povlačenje.

Nije precizirao hoće li se vojska povući odmah ili postoji neki drugi vremenski okvir.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva u četvrtak je saopćilo da su se neke ukrajinske trupe povukle iz Lisičanska. Ako Rusija zauzme Sjeverodonjeck i Lisičansk, zadržat će Luganjsk, jednu od dvije regije koje čine Donbas.


Guverner: Ruske snage zauzele još jedno selo u blizini Lisičanska

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka, koje se nalazi oko 25 kilometara južno od ključnog grada Lisičanska, rekao je guverner Luganjska.

Serhej Gajdaj rekao je da su ukrajinske snage uspjele zaustaviti ofanzivu ruskih trupa u obližnjem selu Borivske.

“Osim toga, naši vojnici uspjeli su odbiti ruski napad na južno predgrađe Lisičanska. Međutim… zauzeli su Nikolajevku”, rekao je Gajdaj.


ISW: Kijev bi mogao izgubiti Sjeverodonjeck i Lisičansk

Ukrajinske vlasti vjerovatno su svjesne da bi uskoro mogle u potpunosti izgubiti ključne gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk, ali taj ishod ne bi predstavljao prekretnicu u ratu, saopćio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Guverner Luganjska Serhej Hajdaj rekao je u četvrtak da su se ukrajinske trupe povukle iz nekih područja u blizini Lisičanska kako bi izbjegle opkoljenje, zbog čega Institut za pručavanje rada (ISW) smatra da je Kijev spreman na gubitak teritorija. Međutim, ISW navodi da zauzimanje Sjeverodonjecka ne bi bila odlučujuća pobjeda Rusije.

“Ruske ofanzivne operacije vjerovatno će stagnirati u nadolazećim sedmicama, neovisno o tome hoće li ruske snage zauzeti područje Sjeverodonjeck-Lisičansk, što će ukrajinskim snagama vjerovatno dati priliku da pokrenu protuofanzive”, saopćio je ISW.


SAD će Ukrajini poslati još 450 miliona dolara sigurnosne pomoći

Sjedinjene Američke Države poslat će Ukrajini dodatnih 450 miliona dolara sigurnosne pomoći, uključujući još dalekometnih raketnih sistema, navode američki dužnosnici za Reuters.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu industrijsko središte poznato kao Donbas, a ukrajinske snage istovremeno su zabrinute da će biti opkoljene.

Jedan od dužnosnika je naveo, pod uvjetom da ostane anoniman, da će objava o slanju pomoći doći kasno u četvrtak, a očekuje se da će najnoviji paket uključivati četiri dodatna raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Dužnosnik navodi da bi detalji oko pomoći mogli promijeniti u zadnji trenutak.

Ukrajina je već prethodno objavila da su primili prvu pošiljku HIMARS-a, za koji se Kijev nada da bi mogao pomoći preokrenuti omjer snaga u višemjesečnoj borbi.

Najnoviji paket dolazi nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena prošle sedmice najavila prvu dostavu vojne pomoći od milijardu dolara za Ukrajinu, a koja uključuje protubrodske raketne sisteme, topničke rakete, haubice i streljivo.


Zelenski kaže da neće mirovati dok Ukrajina ne postane punopravna EU članica

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je obećao da neće mirovati dok se ne osigura poraz Rusije i punopravno članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji.

“Ovo je pobjeda”, rekao je Zelenskiu kratkom videu objavljenom na Instagramu, ističući da je Ukrajina 30 godina čekala na ovaj trenutak.

“Možemo pobijediti neprijatelja, obnoviti Ukrajinu, pridružiti se Evropskoj uniji, a onda se možemo odmoriti”, rekao je.

“Ali bez ikakve sumnje, mi ćemo pobijediti.”

Izvor: Al Jazeera i agencije