Historijska pobjeda ili korak unazad: Političari komentiraju odluku o abortusu

Za bivšeg predsjednika Obamu ovo je korak unazad, dok nekadašnji republikanski predsjednik Trump pozdravlja odluku Vrhovnog suda SAD-a.

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojim je na saveznoj razini priznato ustavno pravo žene na abortus (EPA)

Predsjednik SAD-a Joe Biden u petak je kritizirao odluku Vrhovnog suda SAD-a kojom je poništena presuda o legalizaciji abortusa u cijelom SAD-u, poručivši da su zdravlje i život Amerikanki sada ugroženi, javlja Hina.

“Ovo je tužan dan za sud i za državu”, rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući nakon presude, za koju je rekao da vraća zemlju 150 godina unatrag.

Biden je obećao da će se nastaviti boriti za reproduktivna prava, ali je rekao da ne može uredbom nametnuti legalni abortus u cijeloj zemlji.

Pozvao je birače da izaberu kongresmene koji će raditi na izradi saveznog zakona o pravu na abortus.

“Ove jeseni Roe je na glasačkom listiću. Osobne slobode su na glasačkom listiću”, rekao je Biden, referirajući se na odluku Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je abortus postao legalan u cijelom SAD-u, dok su ranije o tome odlučivale savezne države.

Biden je apelirao na demonstrante da mirno protestuju.

“Bez zastrašivanja. Nasilje nikada nije prihvatljivo”, poručio je Biden.

Oglasili se Obama i Trump

Američki političari, među kojima i bivši predsjednici Barack Obama i Donald Trump, presudu Vrhovnog suda SAD-a, kojom je u petak poništena odluka suda iz 1973. godine, kojom je ženi priznato ustavno pravo na abortus u cijeloj zemlji, komentirali su kao “historijsku pobjedu”, u slučaju republikanaca, ili, poput demokrata, oštro napali kao korak natrag za slobode građana, javlja Hina.

“Osim što nas je Vrhovni sud ovom presudom unazadio gotovo 50 godina, njome je vrlo osobnu odluku pretvorio u ideološki i politički hir, što je napad na osnovne slobode miliona Amerikanaca“, izjavio je bivši predsjednik Barack Obama.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku Vrhovnog suda.

“To je u skladu s ustavom, vratiti prava gdje su već dugo trebala biti… Ovo sve vraća natrag (saveznim) državama kojima je oduvijek i pripadalo”.

Pelosi: Presuda ‘okrutna i nečuvena’

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojim je na saveznoj razini priznato ustavno pravo žene na abortus te je on legaliziran u cijeloj zemlji.

Odluka Vrhovnog suda tumači se kao pobjeda republikanaca koji žele ograničiti ili zabraniti abortus.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je omjerom glasova 6-3 potvrdila legalnost zakona u Mississippiju kojim se zabranjuju abortusi nakon 15. sedmice trudnoće.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma iz redova demokrata, presudu je nazvala “okrutnom” i “nečuvenom”. “No, nemojte se dati zavarati: ovog novembra glasat ćemo o pravima žena i svih Amerikanaca“, najavila je.

McConnell ocijenio da je presuda ‘historijska pobjeda za Ustav’

Vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell ocijenio je da je presuda „historijska pobjeda za Ustav i one najranjivije u našem društvu“ .

“Danas je pobijedio život. Poništivši odluku iz slučaja Roe protiv Wadea, Vrhovni sud SAD-a dao je američkim građanima nadu u novi početak. Zbog toga, pozdravljam pravosuđe što su u većini imali snagu za ovu odluku“, kazao je bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence.

“Sada kada smo dobili novu šansu za Život, ne smijemo posustati dok svetost života ne bude obnovljena i vraćena u središte američkih zakona svih saveznih država“, dodao je.

Patty Murray, senatorica i demokratska predsjednica senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i umirovljenike rekla je da „republikanci tjeraju žene da nastave trudnoću i porod čak i ako one to ne žele – bez obzira na okolnosti”.

“Amerikanci neće zaboraviti okrutnost republikanaca – ni danas, ni sutra, a ni ovog novembra“, ustvrdila je.

Trudeau: Poništenje odluke ‘užasno’

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je u petak da je poništenje historijske američke presude ‘Roe vs Wade’ užasno i suosjeća sa ženama koje su u toj zemlji izgubile ustavno pravo na pobačaj.

“Vijesti koje stižu iz Sjedinjenih Država su užasne. Moje srce je uz milione Amerikanki koje gube zakonsko pravo na abortus”,  kazao je.

“Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebao govoriti ženi što da radi sa svojim tijelom”.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedors Ghebreyesus razočaran je poništenjem historijske američke presude o legalizaciji abortusa.

“Jako sam razočaran, jer se prava žena moraju poštivati. I očekivao bih te će Sjedinjene Države ta prava zaštititi”, kazao je prvi čovjek WHO-a.

Johnson: ‘Korak unazad’

Britanski premijer Boris Johnson smatra da je poništenje presude ‘Roe vs Wade’ i ukidanje ustavnog prava na abortus u SAD-u velik korak unazad.

“Moram reći, to je velik korak unazad. Uvijek sam vjerovao u prava žene i ostajem pritom. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju”.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da je ukidanje legalizacije abortusa velik udarac ljudskim pravima.

“Konsternacija. Ovo je veliko nazadovanje u temeljnim pravima. Francuska će ih nastaviti braniti”, poručila je na Twitteru.

Izvor: Agencije