Njemačka ministrica: Nećemo dozvoliti da ruski rat dovede svijet do gladi

“Sa našim međunarodnim prijateljima pratimo kako Rusija namjerno destabilizira države krizom izazvanom žitaricama te kako dozvoljava da cijene hrane ubrzano rastu”, rekla je Annalena Baerbock.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da zemlje grupe G7 neće dozvoliti da svijet gladuje zbog ruskog rata protiv Ukrajine (EPA)

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da zemlje grupe G7 neće dozvoliti da svijet gladuje zbog ruskog rata protiv Ukrajine, javlja Anadolija.

Baerbock je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim kolegom Antonyjem Blinkenom rekla je da je stav zemalja G7 o tom pitanju jasan.

“Nećemo dozvoliti da ruski rat dovede svijet do gladi”, rekla je ona.

Baerbock je kazala da u tom kontekstu djeluju zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Sa našim međunarodnim prijateljima pratimo kako Rusija namjerno destabilizira države krizom izazvanom žitaricama te kako dozvoljava da cijene hrane ubrzano rastu”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova.

Sastanak o sigurnosti hrane u svijetu

Baerbock je istakla da najmoćnije industrijske države svijeta djeluju s posebnom odgovornošću protiv ruskog rata protiv Ukrajine.

Blinken je kritizirao agresiju Rusije na Ukrajinu i rusku blokadu pšenice i izvoz drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

“Ujedinjeni smo da branimo zajedničke vrijednosti. Jedinstveni smo da branimo ljudska prava, demokratiju i međunarodno pravo”, kazao je Blinken.

Blinken se također zahvalio Njemačkoj na organizaciji sastanka o sigurnosti hrane u svijetu.

G7 je naziv za grupu ili vijeće koje se sastoji od sedam najrazvijenijih država svijeta – Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a koji se sastaju kako bi razgovarali prije svega o ekonomskim pitanjima.

Izvor: Agencije