Postavljen novi šef obavještajaca Revolucionarne garde, usred tenzija sa Izraelom

Nije objašnjeno zašto je dosadašnji lider Hossein Taeb napustio funkciju.

Iran, Iranska revolucionarna garda
U posljednje vrijeme nekoliko visokih zvaničnika Revolucionarne garde je ubijeno (EPA)

Iran je imenovao novog šefa moćne obavještajne službe Islamske revolucionarne garde (IRGC), a nije objašnjeno zbog čega je njegov prethodnik napustio tu funkciju.

Ramazan Sharif, glasnogovornik iranskih elitnih snaga, rekao je će Hosseina Taeba zamijeniti Mohammad Kazemi, koji je ranije vodio Organizaciju za obavještajnu zaštitu, kontraobavještajni ogranak IRGC-a.

Taeb, koji je ranio bio visoki zvaničnik Obavještajnog ministarstva Irana, pridružio se IRGC-u kasnih 2000-tih, a 2008. je imenovan za lidera paravojne organizacije Basij.

Godinu poslije formirana je obavještajna jedinica IRGC-a, a Taeb je postavljen na mjesto šefa.

Zašto je napustio to mjesto, nije rečeno, već je samo napomenuto da je imenovan za savjetnika komandanta IRGC-a Hosseina Salamija.

Izraelske tvrdnje o otmicama i ubistvima

Informacija dolazi dva dana nakon što su se pojavile glasine da je Taeb smijenjen, a nijedan iranski zvaničnik to nije komentirao.

Isto tako, ova zamjena dolazi u vrijeme tenzija sa Izraelom, čiji mediji tvrde da je Taeb stajao iza navodne iranske operacije ubistava i otmica izraelskih turista u Turskoj.

Izrel je ranije ovog mjeseca savjetovao svojim državljanima da ne putuju u Tursku jer bi, kako su rekli, mogli biti mete Iranaca.

U posljednje vrijeme nekoliko visokih zvaničnika IRGC-a je ubijeno. Za smrt pukovnika snaga Quds IRGC-a, Sayyada Khodaeija, za koju je Iran okrivio Izrael, Teheran je obećao odmazdu.

 

Izvor: Al Jazeera