Iran i dalje ‘ozbiljan’ u pogledu oživljavanja nuklearnog sporazuma

Nadam se da ćemo moći postići konačni sporazum u bliskoj budućnosti s realizacijom američke strane, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian govorio je na zajedničkoj press konferenciji s gostujućim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom dok su pregovori između strana u Beču i dalje u zastoju (EPA)

Iran je saopštio da je i dalje “ozbiljan” u pogledu postizanja ‘oživljenog’ nuklearnog sporazuma s velikim silama kojim se ukidaju ekonomske sankcije i u kojem su Sjedinjene Američke Države ponovo strana.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian govorio je na zajedničkoj press konferenciji s gostujućim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom dok su pregovori između strana u Beču i dalje u zastoju.

“Nuklearni pregovori su u zastoju pred sami kraj”, rekao je Amir-Abdollahian.

Naglasio je da je Iran “ozbiljan u pogledu postizanja dobrog, snažnog i trajnog sporazuma” i pozvao na sličan stav s američke strane, prenose Fena i AFP.

“Nadam se da ćemo moći postići konačni sporazum u bliskoj budućnosti s realizacijom američke strane”, rekao je.

Ruska uloga u iransko-američkom sporu

Rusija je bila strana izvornog sporazuma iz 2015. – Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja ili JCPOA – koji je Iranu dao oslobađanje od međunarodnih sankcija u zamjenu za ograničenja njegovih nuklearnih aktivnosti pod nadzorom UN-a.

Sudjelovao je u razgovorima koji su započeli u Beču u aprilu prošle godine o vraćanju Washingtona u sporazum nakon povlačenja predsjednika Donalda Trumpa 2018.

“Danas, s ostalim sudionicima JCPOA činimo sve napore da popravimo američku grešku kada su Sjedinjene Američke Države napustile JCPOA”, rekao je Lavrov.

I Iran i Rusija bore se s ekonomskim učinkom zapadnih akcija. Moskva se suočila sa sve većim sankcijama od svoje invazije na susjednu Ukrajinu u februaru.

“Protivimo se nezakonitim sankcijama protiv zemalja, uključujući Rusiju”, rekao je Amir-Abdollahian.

Izvor: Agencije