Senat usvojio prijedlog zakona o kontroli oružja

Prijedlog zakona sada ide na glasanje u Zastupnički dom Kongresa, pa na stol predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Poticaji za prijedlog zakona dodatno su dobili vjetar u leđa nakon prošlomjesečnih masovnih pucnjava u državama New York i Teksas (Reuters)

Američki Senat usvojio je nacrt zakona o ograničavanju pristupa oružju, najznačajnijoj zakonskoj regulativi o vatrenom oružju u gotovo 30 godina.

U Gornjem domu Kongresa demokratima se u podršci novom prijedlogu zakona pridružilo i 15 republikanaca te je tu mjeru izglasalo 65 senatora, dok su 33 bila protiv, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Poticaj za prijedlog zakona koji, između ostalog, nalaže da osobe stare između 18 i 21 godine moraju proći poseban postupak kako bi kupile oružje te da se oružje ne može izdati osobama koje su osuđene za počinjenje porodičnog nasilja nad partnerom, dodatno je dobio vjetar u leđa nakon prošlomjesečnih masovnih pucnjava u državama New York i Texas, u kojima je ubijena 31 osoba.

Zastupnički dom, pa potpis Joea Bidena

Prijedlog zakona sada ide na glasanje u Zastupnički dom, pa na stol predsjednika SAD-a Joea Bidena, čijim će potpisom postati zakon.

Biden je odmah nakon glasanja u Senatu pozvao članove Zastupničkog doma da “brzo izglasaju prijedlog zakona koji uživa dvostranačku podršku i pošalju mu ga na stol”.

“Noćas, nakon 28 godina nedjelovanja, članovi Kongresa obje stranke su se udružili kako bi odgovorili na poziv porodica diljem zemlje i usvojili zakon koji će odgovoriti na pošast nasilja vatrenim oružjem u našim zajednicama”, rekao je Biden.

U prijedlogu zakona piše da će federalna vlada izdvojiti milione dolara za brigu o mentalnom zdravlju građana, poboljšavanje sigurnosti u školama i programe za psihološke krizne intervencije.

Također, zakonom se države potiču da policijske dosjee maloljetnika pošalju u Nacionalni sistem za provjeru zločinačke prošlosti pojedinca.

Zakon bez zabrana posjedovanja oružja

Zadnji opsežniji federalni zakon koji se ticao sigurnosti oružja donesen je 1994. godine.

Budući zakon, međutim, ne sadržava nikakve nove zabrane posjedovanja pojedinog oružja.

“Što se tiče utjecaja nasilja vatrenim oružjem na našu naciju, ovo nije lijek za sve, ali je korak u pravom smjeru”, rekao je vođa demokratske većine Chuck Schumaher.

Nacrt zakon je u Senatu izglasan isti dan kada je Vrhovni sud SAD-a prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastitog doma.

Izvor: Agencije