Suspendiran zapovjednik policije Uvaldea

Šef policije okruga koji je odgodio napad na ubicu 19-oro školske djece i dvoje učitelja 24. maja u Uvaldeu u Teksasu, Pete Arredondo, stavljen je na administrativno odsustvo.

Policijska praksa općenito je da se odmah suoči s pucnjavom u školi, čak i ako to dovodi u opasnost živote policajaca (Reuters)

Šef policije okruga koji je odgodio napad na ubicu 19-oro školske djece i dvoje učitelja 24. maja u Uvaldeu u Teksasu, Pete Arredondo, stavljen je na administrativno odsustvo, odnosno suspendiran je, izjavio je u srijedu nadzornik toga okruga.

Šef Teksaškog odjela za javnu sigurnost u utorak je tu reakciju označio kao “ogroman promašaj ” jer nije odmah intervenirao dok je strijelac još uvijek bio zatvoren u učionici u kojoj su ubijena djeca, prenosi Hina.

Policijska praksa općenito je da se odmah suoči s pucnjavom u školi, čak i ako to dovodi u opasnost živote policajaca.

Arredondo je branio svoje postupke u intervjuu za Texas Tribune rekavši da mu je glavna briga spasiti živote što većeg broja nastavnika i učenika.

Propust policije

No rekao je da policajci na mjestu događaja nisu mogli pronaći ključ za otključavanje vrata učionice 77 minuta nakon početka masakra.

Međutim, šef javne sigurnosti Steven McCraw rekao je na saslušanju u Senatu Teksasa u utorak da vrata nisu bila zaključana i da nema dokaza da su službenici pokušali provjeriti jesu li osigurana dok su drugi tražili ključ.

Arredondo, koji je nedugo prije pucnjave izabran u Gradsko vijeće Uvaldea, također je u opasnosti da izgubi mjesto u vijeću. Zatražio je dopust i propustio sjednicu gradskog vijeća u utorak navečer, ali mu ga ostatak gradskog vijeća to nije prihvatio.

Ako propusti tri uzastopna sastanka, Vijeće ga može smijeniti, kao što su neki članovi javnosti tražili na sjednici u utorak navečer.

Izvor: Agencije