Nove podvarijante korona virusa mogu izbjeći antitijela od vakcinacije i zaraze

Još uvijek se očekuje da će vakcinacija protiv COVID-19 pružiti značajnu zaštitu od težih oboljenja.

BA.4 i BA.5 podvarijante su koje se do sada najbrže šire (EPA)

Podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 izbjegavaju antitijela i kod ljudi koji su imali prethodnu infekciju korona virusom i kod onih koji su bili potpuno vaksinisani i „booster“ dozom, pokazala su nova istraživanja iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess koji je dio harvardskog medicinskog fakulteta.

Međutim, još uvijek se očekuje da će vakcinacija protiv COVID-19 pružiti značajnu zaštitu od težih oboljenja.

Proizvođači rade na unapređenju vakcine koja bi mogla potaknuti jači imunološki odgovor na ove varijante.

Prema novom istraživanju objavljenom u srijedu u New England Journal of Medicine, koje prenosi CNN,  nivou neutralizirajućih antitijela koje izaziva prethodna infekcija ili vakcinacija nekoliko su puta niže kod podvarijanti BA.4 i BA.5 u poređenju s izvornim korona virusom.

„Primijetili smo trostruko smanjenje titara neutralizirajućih antitijela izazvanih vakcinacijom i infekcijom protiv BA.4 i BA.5 u poređenju s podvarijantama BA.1 i BA.2, koji su već znatno niži od izvornih varijanti virusa“, odgovorio je Dan Barouch, autor rada i direktor Centra za virusologiju i istraživanje vakcina u medicinskom centru Beth Israel Deaconess u Bostonu.

‘I dalje značajna zaštita od teških bolesti’

„Naši podaci upućuju na to da postoji mogućnost da nove omikron podvarijante dovedu do porasta infekcija i kod populacije s visokim nivoom imuniteta dobivenog vakcijom, kao i onih s prirodnim imunitetom na BA.1 i BA.2“, napisao je Barouch, prenijela je Hina.

„Međutim, vjerojatno će imunitet stečen vakcinom i dalje pružati značajnu zaštitu od teških bolesti kod onih zaraženih podvarijantama BA.4 i BA.5“, dodao je.

Podvarijante BA.4 i BA.5 uzrokovale su prošle sedmice u SAD-u oko 35 posto novih infekcija virusom u odnosu na 29 posto sedmicu prije, prema podacima koje je u utorak objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

BA.4 i BA.5 podvarijante su koje se do sada najbrže šire, a prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti očekuje se da će u sljedećih nekoliko sedmica dominirati zarazom u SAD-u, Velikoj Britaniji i ostatku Evrope.

Izvor: Agencije