Moderna: Nova buster doza protiv Covida učinkovita protiv novih varijanti omikrona

Nova doza buster vakcine protiv Covida, za koju se nadaju da će odobrenje dobiti tokom jeseni, dobro djeluje protiv posljednjih podvarijanti omikrona.

U novim rezultatima iz kliničke studije, kompanija navodi da je buster također bio dobar protiv BA.4 i BA.5, najnovijih omikronovih podvarijanti (Reuters)

Farmaceutska kompanija Moderna saopćila je da njihova nova doza buster vakcine protiv Covida, za koju se nadaju da će odobrenje dobiti tokom jeseni, dobro djeluje protiv posljednjih podvarijanti omikrona, prenosi Fena.

Američka kompanija je ranije ovog mjeseca objavila da je takozvana “bivalentna” vakcina, koja ima za metu originalnu varijantu Covida i originalnu omikron varijantu BA.1, djelovala bolje protiv obje varijante u poređenju sa njihovom originalnom vakcinom Spikevax.

U novim rezultatima iz kliničke studije, kompanija navodi da je buster također bio dobar protiv BA.4 i BA.5, najnovijih omikronovih podvarijanti koje postaju dominantne zahvaljujući njihovoj povećanoj sposobnosti izbjegavanja prethodnog imuniteta i poboljšanoj prenosivosti.

Bivalentni buster je izazvao visoke nivoe antitjela koja blokiraju infekciju protiv BA.4 i BA.5, kako kod ljudi koji su prethodno bili zaraženi, tako i kod onih koji ranije nisu bili zaraženi.

Blaži tok bolesti

Međutim, čak i ti visoki nivoi su i dalje bili trećina nivoa postignutih u odnosu na originalni soj omikrona, BA.1

Varijante BA.4 i BA.5 pogodile su Južnu Afriku, gdje su prvi put otkrivene, u aprilu i maju uprkos visokom imunitetu stanovništva.

Kao i druge varijante omikrona, one imaju blaži tok bolesti jer se manje talože u plućima, a više u gornjim nazalnim prolazima, uzrokujući simptome kao što su groznica, umor i gubitak mirisa.

Izvor: Agencije