Macron pozvao na kompromis, odbacio vladu nacionalnog jedinstva

Macronovi centristi su osvojili najviše zastupničkih mjesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 mjesta.

Macron je priznao da postoje povećani 'rascjepi' poslije izbora i pozvao političku klasu da nauči da vlada i donosi zakone drugačije (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbacio je ideju o vladi nacionalnog jedinstva i ocijenio da to nije opravdano rješenje za izlazak iz krize posle parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, dok je istovremeno pozvao na kompromis sa političkim snagama u zemlji da se dođe do “jasne većine”.

U obraćanju Francuzima prvi put od nedjeljnih izbora kada je njegova stranka izgubila parlamentarnu većinu, Macron je priznao da postoje povećani “rascjepi” poslije izbora i pozvao političku klasu da nauči da vlada i donosi zakone drugačije, prenosi Beta.

Stranka francuskog predsjednika nije osvojila apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i mora da sklapa saveze, ili od slučaja do slučaja, ili u okviru koalicije.

Prema konačnim rezultatima izbora, Macronovi centristi su osvojili najviše zastupničkih mjesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 mjesta. Na drugom mjestu je ljevičarska koalicija, Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) sa 131 mjestom, desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marine Le Pen dobila je 89 mjesta, dok će desničarski Republikanci imati 61 zastupnike.

“Treba graditi kompromise, obogaćivanja, amandmane ali to raditi potpuno transparentno, otvorenog neba mogu da kažem, u želji ujedinjenja i djelovanja za naciju”, rekao je predsjednik u kratkom televizijskom obraćanju.

Politička odgovornost

On je političkim snagama ukazao na njihovu odgovornost.

“Da bi se korisno išlo naprijed, sada političke grupe treba transparentno da kažu dokle su spremne da idu”, rekao je on.

“Čujem i spreman sam da preuzmem na sebe želju za promjenom koju je zemlja jasno izrazila”, također je rekao Macron i podsjetio da je u utorak i srijedu razgovarao sa vođama svih političkih grupa, i da su svi prenijeli da imaju poštovanje za francuske institucije i želju da izbjegnu blokadu zemlje.

On je istakao da je na izborima njegova partija dobila najviše mjesta u Narodnoj skupštini, ali bez apsolutne većine i da je njena odgovornost da se proširi, ili izgradnjom koalicije ili dobijanjem većine od teksta zakona do teksta zakona.

Francuska koja je zapala u neizvjesnost nije naviknuta na taj tip scenarija, za razliku od njenih evropskih partnera, kao što je Njemačka na primjer, što je Macron i istakao u svom govoru.

On je najavio da već ovog ljeta treba donijeti zakon za kupovnu moć i bolje plaćanje rada, donijeti prve odluke ka punom zaposlenju, praviti snažan izbor o energiji i klimi i donositi hitne mjere u vezi zdravlja zdravlja bilo da se radi o bolnicama ili o epidemiji.

Rekao je da će vlada početi da gradi ovaj novi metod i novu konfiguraciju kad se vrati sa samita EU u Briselu u četvrtak i petak.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada