Ljeto u Evropi počinje s novim valom COVID-19

Evropske zemlje bilježe porast slučajeva zaraze zbog novih podvarijanti korona virusa.

Očekuje se da će nove varijante postati dominantne u cijeloj Evropskoj uniji (Al Jazeera)

Evropske zemlje bilježe značajan porast slučajeva COVID-19 potaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog vala s obzirom na pad zaštite koju je pružala vakcina i početak ljetne sezone putovanja.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle sedmice da “porast stepena zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne“ u cijeloj Evropskoj uniji i vjerojatno rezultirati rastom broja slučajeva, prenijela je Hina, pozivajući se na CNN.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švicarsku i Španiju, prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Univerziteta Oxford, koji prati pandemiju.

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imunosni sistem.

To znači da niti prethodne infekcije niti vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti.

Rizik od porasta hospitalizacija i smrti

Međutim, kao i kod prethodnih valova, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni utjecaj jedne od podvarijanti – BA.5 – najočitiji je u Portugalu gdje je potaknuo značajan porast infekcija.

U bolnicama diljem zemlje broj oboljelih je 1.896, gotovo jednak kao tokom prvog vala omikrona u siječnju.

U Francuskoj se broj novozaraženih na milion ljudi gotovo utrostručio od početka mjeseca, a broj hospitalizacija raste prvi put od početka aprila.

Alain Fischer, koji je na čelu grupe koja se bavi vakcinacijom stanovništva u Francuskoj, kazao je u srijedu da nije upitno je li zemlja suočena s novim valom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se lično zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se spriječilo širenje.

Izvor: Agencije