Iranski sud naredio SAD-u da plati 4,3 milijarde dolara

Iranski sud je naložio vladi SAD-a da isplati više od četiri milijarde dolara porodicama iranskih nuklearnih naučnika, koji su ubijeni u ciljanim napadima posljednjih godina.

Nejasno je kako bi odluka iranskog suda mogla biti provedena, budući da na teritoriji Islamske Republike nema američke imovine koja bi mogla biti konfiskovana (EPA)

Iranski sud je naložio vladi Sjedinjenih Američkih Država da isplati više od četiri milijarde dolara porodicama iranskih nuklearnih naučnika, koji su ubijeni u ciljanim napadima posljednjih godina, javili su u četvrtak iranski državni mediji.

Porodice trojice nuklearnih naučnika koji su ubijeni u ciljanim ubistvima, zajedno sa jednim nuklearnim naučnikom ranjenim u napadu, podnijele su tužbu sudu u Teheranu, a sud je naložio da SAD plati 4,3 milijarde dolara ukupne odštete, prenosi Reuters, pozivajući se na iransku agenciju IRNA.

Britanska agencija ocjenjuje da je nejasno kako bi odluka iranskog suda mogla biti provedena, budući da na teritoriji Islamske Republike nema američke imovine koja bi mogla biti konfiskovana, prenosi Tanjug.

Dizanje tenzija

Reuters samu presudu karakterizira kao sredstvo kojim se dodatno podiže tenzija između Irana i Zapada u jeku nesuglasica zbog iranskog nuklearnog programa.

Sudski ogranak koji je zadužen za razmatranje iranskih tužbi protiv SAD-a, uputio je pozive za 37 bivših američkih zvaničnika, uključujući bivše predsjednike Baracka Obamu i Donalda Trumpa, kao i bivšeg državnog sekretara Mikea Pompea, bivšeg izaslanika SAD-a za Iran Briana Hooka i bivšeg ministra odbrane Ashton Cartera, navodi Reuters.

Izvor: Agencije