EU dodijelio Ukrajini i Moldaviji status kandidata

Dvadeset sedam članica Evropske unije dodijelilo je u četvrtak Ukrajini i Moldaviji status kandidata, objavio je u Bruxellesu predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Evropski parlament je velikom većinom izglasao da se kandidatura odmah odobri Ukrajini i Moldaviji a kada ispune kriterije i Gruziji (EPA)

Dvadeset sedam članica Evropske unije dodijelilo je u četvrtak Ukrajini i Moldaviji status kandidata, objavio je u Bruxellesu predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i nazvao tu odluku “povijesnim trenutkom” u jeku ruske agresije, prenosi Hina.

“Sporazum. Evropsko vijeće je upravo donijelo odluku o davanju statusu kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji. Historijski trenutak”, napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je odluku, nazvavši je “jedinstvenim i historijskim trenutkom u bilateralnim odnosima”.

EU parlament pozvao da se zemlje dobiju sttatus kandidata

Evropski parlament je u četvrtak pozvao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u „bez odgode“, naglašavajući pritom da konačno pristupanje zavisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. februara, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. marta zatražile i Moldavija i Gruzija.

Evropska komisija je prošle sedmice objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz saglasnost Evropskog parlamenta.

Zastupnici u Evropskom parlamentu u četvrtak su s 529 glasova ‘za’, 45 ‘protiv’ i 14 suzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se poziva čelnike država koji se u četvrtak i petak sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Briselu da Ukrajini i Moldaviji „bez odgode“ dodijele status EU kandidata, saopćeno je iz te institucije.

Članica Evropskog parlamenta Viola von Cramon tu je odlu nazvala “historijskim danom za Evropu”.

Zastupnici smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme.

U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući kako je proširenje i u interesu same Evropske unije.

Proširenje nema alternativu, ali ni ‘ubrzani put’

Vlasti tri zemlje pozvane su da „nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe evropskih ambicija svog stanovništva“ tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Ne postoji „ubrzani put“ prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje kriterija i učinkovitu provedbu reformi, naglašavaju zastupnici.

Proširenje nema alternativu te ono „više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU“, stoji u rezoluciji u kojoj se zahtijeva i revitalizacija procesa proširenja država Zapadnog Balkana, objavila je Hina.

Hrvatski europarlamnetarac Tonino Picula, koji je za izvještaj bio pregovarač u ime grupacije Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu u plenarnoj raspravi o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, istaknuo je kako je to jasan znak evropske političke podrške i “naše priznanje” napora koji su Ukrajina i Moldavija do sada uložile.

“Ruska agresija na Ukrajinu ponovno je proširenje Unije učinilo geopolitičkom činjenicom i potvrdilo njegovu vrijednost kao najsnažnijeg evropskog vanjskopolitičkog alata”, rekao je i dodao kako je jedna od važnijih lekcija proizašlih iz ruske invazije na Ukrajinu da zajednička sigurnosna i odbrambena politika EU-a ne može više biti najslabija karika naših integracija.

“Svi se slažemo da ruska agresija zaslužuje najoštrije osude, a Ukrajina braneći sebe, brani i nas. Europska sigurnost i vanjska politika neraskidivo su povezane, i zbog toga je politika proširenja snažna poluga sigurnosti Unije”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada