Biden od Kongresa zatražio suspenziju poreza na gorivo

Američki predsjednik traži smanjenje rekordnih cijena goriva na pumpama kako bi se pomoglo američkim porodicama tokom ljeta.

Rafinerije u SAD-u pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cijena i nestašica (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da usvoji tromjesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo, kako bi bile smanjene rekordne cijene na pumpama i pomoglo se američkim porodicama tokom ljeta, prenosi agencija Reuters.

Biden je pozvao i pojedinačne savezne države da privremeno ukinu svoje državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođača traži da na predstojećem sastanku sa ministaricom za energiju Jennifer Granholm iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Biden i njegovi savjetnici su ovo pitanje razmatrali mjesecima u svjetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cijene goriva, koje su doprinijele padu popularnosti predsjednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel, potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bidenov zahtjev uglavnom simboličan, prenosi Glas Amerike.

Protivljenje kongresmena

Članovi Kongresa iz obje stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nency Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cijene, ako veći dio uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

“Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mjera, neće ublažiti rast troškova koji smo vidjeli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posljedice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im osigura olakšanje”, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Biden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za autoputeve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih dijelova budžeta gdke prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Američke Države oporavljaju od pandemije COVID-a 19.

Pojedine države, kao što su New York, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cijena i nestašica.

“Privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo svakako će osigurati kratkoročno olakšanje za vozače u Americi, ali neće riješiti suštinu problema – neravnotežu u snabdijevanju i potražnji za naftnim proizvodima”, saopštio je portparol industrijskog udruženja Američkih proizvođača goriva i petrohemije.

Dodao se da su i dalje potrebne dugoročne mjere da bi se povećala proizvodnja energije u SAD-u.

Posljednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

Izvor: Agencije