Anketa: Opada podrška Bidenu u SAD-u

Bidenov rejting od augusta prošle godine nije bio viši od 50 posto, što je znak upozorenja da bi njegova Demokratska stranka mogla da izgubi kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa SAD-a.

Trideset četiri posto Amerikanaca je istaklo da je ekonomija najvažnije pitanje građana SAD-a, a Biden se suočava sa najvećom inflacijom u posljednjih 40 godina (EPA)

Nivo podrške američkom predsjedniku Joeu Bidenu opada već četiri sedmice zaredom i sada iznosi 36 posto, što odgovara najnižem nivou koji je viđen krajem maja ove godine, pokazuje istraživanje javnog mnijenja koje su proveli Reuters i Ipsos.

Bidenov rejting od augusta prošle godine nije bio viši od 50 posto, što je znak upozorenja da bi njegova Demokratska stranka mogla da izgubi kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa SAD-a na izborima na sredini predsjedničkog mandata koji će se održati 8. novembra ove godine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Trideset četiri posto Amerikanaca je istaklo da je ekonomija najvažnije pitanje građana SAD-a, a Biden se suočava sa najvećom inflacijom u posljednjih 40 godina, čemu su značajno doprinijele posljedice sukoba u Ukrajini, koje su ograničile globalne lance snabdijevanja, pogotovo gorivom, navodi britanska agencija.

Pad podrške

Prema istraživanju Reutersa i Ipsosa, 73 posto demokrata podržava Bidena, što je za jedan procent manje nego prošle sedmice.

U augustu prošle godine Bidena je podržavalo 85 posto demokrata.

Među republikancima Bidenov rejting je pao na sedam posto, a prošle sedmice je iznosio 11.

Prema istraživanju, samo 18 posto Amerikanaca smatra da se njihova zemlja kreće u pravom smjeru.

Bidenov rejting podrške se približava najnižem nivou njegovog prethodnika Donalda Trumpa, koga je u decembru 2017. godine podržavalo 33 posto ispitanika, prenosi Reuters.

Anketa koju su proveli Reuters i Ipsos je provedena online na engleskom jeziku širom SAD-a, a prikupila je odgovore 1.002 odrasle osobe, uključujući 435 demokrata i 379 republikanaca, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije