Afganistanci koji su preživjeli potres rukama kopaju po ruševinama, jer pomoć kasni

Najmanje 1.000 osoba poinulo je u potresu magnitude 5,9 koji je pogodio zabačene regije istočnog Afganistana podložene klizištima.

Afganistan je pogodio najsmrtonosniji potres u posljednjih 20 godina, a dužnosnici kažu da bi broj žrtava mogao biti i veći (EPA)

Afganistanske vlasti bore se da dođu do udaljenog područja koje je pogođeno potresom u kojem je poginulo najmanje 1.000 osoba, jer loša komunikacija i nedostatak infrastrukture otežavaju njihove napore, kažu dužnosnici.

“Ne možemo doći do tog područja, mreža je preslaba”, rekao je agenciji Reuters Mohammad Ismail Muawiyah, glasnogovornik glavnog talibanskog vojnog zapovjednika u najteže pogođenoj pokrajini Paktika, referirajući se na telefonske mreže.

Preživjeli kopaju rukama po ruševinama u selima koje je potres magnitude 5,9 – koji se dogodio rano u srijedu oko 160 kilometara jugoistočno od Kabula – pretvorio u ruševine.

Riječ je o najsmrtonosnijem potresu u Afganistanu u posljednjih 20 godina, a dužnosnici kažu da bi broj žrtava mogao biti i veći. Procjenjuje se da je oko 1.500 osoba povrijeđeno.

Pristup pogođenim istočnim provincijama Khost i Paktika otežavaju blokade na cestama uzrokovane potresom, ali i klizištima koja su se nedavno pokrenula usljed obilnih kiša.

U teško pogođenom distriktu Gayan u Paktiki, seljani su stajali na hrpi opeka od blata koje su nekada činile njihov dom. Drugi su pažljivo hodali kroz zemljane uličice, hvatajući se za oštećene zidove i drvene grede.

Preživjeli su brzo pripremili mrtve sugrađane, među kojima ima djece i dojenčadi, za ukop.

“Tražimo od islamskog emirata i cijele zemlje da nam pomogne”, rekao je Hakimullah, jedan od preživjelih, za Associated Press. “Ostali smo bez ičega, nemamo ništa, čak ni šator u kojem bismo mogli živjeti.”

Sela sravnjena sa zemljom

Za prebacivanje povrijeđenih, kao i hitnih medicinskih zaliha i hrane, korišteni su helikopteri. Vlasti su potvrdile da je uništeno 1.800 domaćinstava.

Sultan Mahmood, načelnik distrikta Spera, rekao je Al Jazeeri da je u tom području poginulo 29 osoba, dok ih je 42 povrijeđeno. Također je uništeno 500 kuća, a najteže je pogođeno udaljeno afganistansko selo Dubai.

Talibanska vlada zatražila je međunarodnu pomoć. Većina humanitarnih agencija povukla se iz zemlje, a mnoge vlade nametnule su sankcije afganistanskom bankarskom sektoru i smanjile pomoć nakon što su u augustu prošle godine talibani preuzeli vlast.

Abdul Qahar Balkhi, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, rekao je na konferenciji za novinare da su “cijela sela sravnjena sa zemljom”.

“Uprkos sankcijama koje je uvela međunarodna zajednca, vlada je uradila sve što je mogla, a afganistanski Crveni krst je, zajedno sa Crvenim krstom Turske i drugim agencijama, odmah poslao hitnu pomoć u to područje”, rekao je Balkhi.

Načelnik distrikta Spera kaže da je u tom području uništeno 500 kuća (Anadolija)

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid napisao je na Twitteru da je u Paktiku stiglo osam kamiona hrane i drugih potrepština iz Pakistana. Također je rekao da su u zemlju stigla dva aviona humanitarne pomoći iz Irana i jedan iz Katara.

Neil Turner iz Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) u Afganistanu naveo je u saopćenju da su talibanske vlasti omogućile humanitarnim agencijama pristup pogođenim područjima.

Međutim, prema Ramizu Alakbarovu, zamjeniku specijalnog predstavnika UN-a u Afganistanu, talibani nisu službeno tražili da UN mobilizira međunarodne timove za potragu i spašavanje ili da nabave opremu iz susjednih zemalja.

Mnoge međunarodne humanitarne organizacije su oprezne kada je riječ o direktnom poslovanju s talibanima zbog međunarodnih sankcija, dok su se neke organizacije povukle iz Afganistana nakon što su u augustu prošle godine talibani preuzeli vlast.

Al Jazeerin reporter Ali Latifi je, izvještavajući iz provincije Paktika, rekao da su se kamioni Svjetskog programa za hranu (WFP) uputili prema pogođenim područjima, kao i konvoji drugih međunarodnih organzacija, ali da su loši vremenski uvjeti u srijedu spriječili da veliki dio pomoći stigne do ljudi u potrebi.

U područnoj bolnici u Paktiki vraćali su teško povrijeđene pacijente. “Regionalnoj bolnici Paktika još uvijek nedostaju veoma važni resusrsi”, rekao je Latifi. “Naprimjer, nemaju helikopter pa se pacijenti cestovnim putem prevoze do bolnice, a to putovanje u prosjeku traje pet sati.”

Jedan od najsmrtonosnijih potresa

Sjedinjene Američke Države su u srijedu izrazile žalost i rekle da će naći način da pomognu, uključujući potencijalne razgovore sa talibanskim vladarima.

“Predsjednik Biden prati razvoj događaja i naredio je USAID-u i drugim saveznim vladinim partnerima da procijene mogućnost odgovora SAD-a kako bismo pomogli onima koji u najviše pogođeni”, rekao je Jake Sulivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Pokrajina Khost, jedna od najteže pogođenih potresom, dom je hiljadama interno raseljenih Afganistanaca povratnika i izbjeglica iz Waziristana koji su već bili raseljeni.

Broj poginulih u četvrtak je bio jednak broju žrtava potresa koji je 2002. godine pogodio sjeverni Afganistan. Riječ je o najsmrtonosnijim potresima od 1998. godine, kada su potres magnitude 6,1 te naknadna podrhtavanja koja su uslijedila na udaljenom sjeveroistoku usmrtili najmanje 4.500 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije