Zastupnici se izjasnili za raspuštanje izraelskog parlamenta

Očekuje se da će prijedlog zakona o raspuštanju parlamenta biti finaliziran sljedeće sedmice.

Naftali Bennett se borio da održi na okupu široku koaliciju od osam ideološki podijeljenih stranaka (EPA)

Izrael se danas približio petim izborima za manje od četiri godine, nakon što su se zastupnici Knesseta u preliminarnoj raspravi izjasnili za raspuštanje parlamenta.

Za prijedlog zakona o raspuštanju parlamenta glasalo je 110 od 120 članova Kneseta.

Likud bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, prema prvim predizbornim anketama, pojedinačno je najsnažnija stranka, prenosi Reuters.

Knesset je u preliminarnom izjašnjavanju podržao prijedlog zakona koji se očekuje da bude finalizovan sljedeće sedmice, nakon čega će Naftalija Bennetta na poziciji premijera u prelaznoj vladi zamijeniti ministar vanjskih poslova Yair Lapid.

Bennett se borio da održi na okupu široku koaliciju od osam ideološki podijeljenih stranaka, uključujući tvrdo desničarske, liberalne i arapske partije, ali je više od dva mjeseca koalicija bez većine u parlamentu Knessetu koji broji 120 mjesta, jer se nekoliko članova povuklo iz saveza.

Moguć povratak Netanyahua na vlast

Koalicija je formirana prije godinu dana, a zajednički cilj je bio da dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu ne dobije novi mandat.

Netanyahu, sadašnji izraelski opozicioni lider, bio je oduševljen Bennettovim i Lapidovim potezom da rasformiraju, kako je rekao, najgoru vladu u historiji Izraela, nadajući se da će oboriti sopstveni rekord i osvojiti šesti mandat na vlasti, prenio je Tanjug.

Istraživanja objavljena u utorak pokazala su da Netanyahuova desničarska partija Likud, zajedno sa srodnim nacionalističkim i ultrareligijskim strankama sa kojima bi najvjerovatnije mogla u koaliciju, vodi prema rezultatima četiri ankete, ali da još uvijek ne bi imala potrebnu većinu u izraelskom Knesetu od 120 mjesta.

Njihovi rivali, sa lijeve i desne strane i sa političkog centra, obećali su da će spriječiti povratak Netanayhua na vlast, kojem se sudi po optužbama za korupciju koje on negira.

Izvor: Agencije