UN poziva na potpuno ukidanje blokade Gaze

Izrael od 2007. godine pod blokadom drži Pojas Gaze, gdje živi više od dva miliona ljudi.

Više od polovine stanovništva Gaze živi u siromaštvu, tvrdi UN (Reuters)

Ujedinjeni narodi pozvali su na potpuno ukidanje izraelske blokade Gaze, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti iz 2009. godine.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric podsjetio je na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu UN-a u New Yorku da se navršilo 15 godina od početka blokade u Pojasu Gaze.

“Zbog siromaštva, visoke stope nezaposlenosti i drugih faktora uzrokovanih blokadom, oko 80 posto stanovništva Gaze ovisi o humanitarnoj pomoći”, kazao je on.

Istakao je da samo održiva politička rješenja mogu ublažiti pritisak na stanovnike Gaze, prenosi Anadolija.

‘Ove godine potrebno 510 miliona dolara’

“Trebali bi biti nastavljeni napori da se postigne kompromis svih palestinskih političkih grupa i da se podredi Gaza i okupirana Zapadna obala legitimnoj i demokratskoj Palestini”, rekao je Dujarric.

Naglasio je da u Gazi više od polovine od njenih dva miliona stanovnika živi u siromaštvu.

“Ove godine je potrebno 510 miliona dolara kako bi se obezbijedili hrana, voda, sanitarni uslovi i zdravstvena zaštita za 1,6 miliona ljudi, a mi sada imamo samo 25 posto od toga”, kazao je Dujarric.

Izrael od 2007. godine pod blokadom drži Pojas Gaze, gdje živi više od dva miliona ljudi, što značajno otežava uslove života stanovnika Gaze.

Izvor: Agencije