Sud: Bill Cosby kriv za seksualni napad

Judy Huth je svjedočila da je poznati glumac pozvao nju i prijatelja u vilu kada je ona imala 16, a on 37 godina i primorao je na seksualni čin.

Tužba koju je podnijela Judy Huth bila je prvi građanski postupak protiv Billa Cosbyja koji je došao do suđenja (EPA)

Sud u američkoj državi Kaliforniji je u građanskoj parnici presudio da je glumac Bill Cosby seksualno napao Judy Huth, sada 64-godišnjakinju, u “Playboy vili” u Los Angelesu 1975. godine, kada je ona bila tinejdžerka, i naredio komičaru da joj isplati 500.000 dolara odštete za emocionalne bolove zbog incidenta.

Judy Huth je svjedočila da je Cosby (84) pozvao nju i prijatelja u vilu kada je ona imala 16, a on 37 godina i primorao je na seksualni čin, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Presuda je donijeta skoro godinu nakon što je glumac pušten iz zatvora, kada je najviši sud Pennsylvanije odbacio osudu za seksualni napad u drugom krivičnom predmetu.

Negirao navode iz optužnice

Tužba koju je podnijela Judy Huth bila je prvi građanski postupak protiv Cosbyja koji je došao do suđenja.

Američki glumac, koji se nije lično pojavio na suđenju, negirao je navode iz optužnice, a njegov tim odbrane će uložiti žalbu na ovu presudu, saopćio je Cosbyjev glasnogovornik.

Cosby je najpoznatiji po ulozi u TV seriji Cosby šou iz 1980-tih, a nekada je bio poznat i kao “Američki tata”.

Glumac se suočio s desecima optužbi za seksualni napad, nedolično ponašanje i silovanje, koje sežu sve do sredine 1960-ih.

Izvor: Agencije