Rusko Ministarstvo odbrane dogovara s Turskom koridor za žito

Ruska invazija blokirala je izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, ključne izvozne rute za Ukrajinu, četvrtog proizvođača žitarica u svijetu.

Zbog rata bi moglo doći do ozbiljnih nestašica hrane na globalnom nivou jer na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice (EPA)

Rusko Ministarstvo odbrane razgovarat će s Turskom o uspostavi crnomorskog koridora za izvoz ukrajinskih žitarica, izjavio je glasnogovornika Kremlj Dmitrija Peskova.

Predsjednik Vladimir Putin ne planira sudjelovati u tim razgovorima, rekao je Peskov.

Turska vojna delegacija putovat će u Rusiju ove sedmice kako bi razgovaralo o pojedinostima u svrhu uspostave mogućeg žitnog koridora, saopćilo je ranije tursko Predsjedništvo.

Rusija i Ukrajina došle su do mrtve tačke u pregovorima u vezi izvoza žita iz ukrajinskih luka, prenosi Reuters, pozivajući se na Tass.

Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući tako izvoz i podižući cijenu žita.

S druge strane, Rusija za prehrambenu krizu okrivljuje sankcije koje ograničavaju njen izvoz žitarica.

Blokada koridora preko Crnog mora

Ruska invazija blokirala je izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, ključne izvozne rute za Ukrajinu, četvrtog proizvođača žitarica u svijetu.

Silosi na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga otprilike su do pola puni uoči žetve, što znači da bi urod mogao ostati neobran ako Rusija ne prekine blokadu luka na Crnom moru, upozorio je čelnik organizacije koja okuplja ukrajinske ratare početkom juna.

Zbog rata bi moglo doći do značajnih nestašica hrane na globalnom nivou, jer na Rusiju i Ukrajinu otpada 29 posto svjetskog izvoza pšenice.

Čak 345 miliona ljudi suočava se s nesigurnošću opskrbe hranom u 82 države, što je više nego dvostruko veći broj od onoga prije pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, izvijestio je ranije Svjetski program za hranu (WFP).

Izvor: Agencije