Kivinen: Finska se desetljećima priprema za ruski napad

Izgradili smo značajan arsenal oružja, ali pored vojne opreme, ključni faktor je to što će Finci biti motivirani da se bore, poručio je general Timo Kivinen.

Timo Kivinen: Sistematski smo razvijali našu vojnu odbranu upravo za ovu vrstu ratovanja koja se vodi u Ukrajini (Reuters)

Finska se desetljećima priprema za ruski napad i pružila bi jak otpor ukoliko do njega dođe, izjavio je načelnik oružanih snaga te zemlje, general Timo Kivinen.

“Naša zemlja je izgradila značajan arsenal oružja, ali pored vojne opreme, ključni faktor je to što će Finci biti motivirani da se bore”, poručio je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nekada neutralna zemlja, Finska je 18. maja, zajedno sa Švedskom, službeno podnijela zahtev za pridruživanje NATO-u, zbog zabrinutosti da bi joj se moglo desiti ono što se desilo Ukrajini.

Na odbanu se troši dva posto BDP-a

Od Drugog svjetskog rata Helsinki je održao visok nivo vojne spremnosti.

“Sistematski smo razvijali našu vojnu odbranu upravo za ovu vrstu ratovanja koja se vodi u Ukrajini, uz masovnu upotrebu oklopnih snaga, ali i avijacije”, rekao je Kivinen.

Kako je ocijenio, Ukrajina je bila “težak zalogaj” za Rusiju, a to bi bila i Finska.

Ova nacija od 5,5 miliona ljudi ima vojnu snagu od oko 280.000 vojnika te 870.000 obučenih rezervista.

Nije ukinula vojnu obavezu za muškarce, kao što su to učinile mnoge druge zapadne nacije nakon završetka Hladnog rata.

Finska troši dva posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, što je viši nivo potrošnje od mnogih zemalja NATO-a.

Ukupno 82 posto ispitanika u anketi Ministarstva odbrane od 18. maja reklo je da bi bili spremni učestvovati u nacionalnoj odbrani ukoliko Finska bude napadnuta.

‘Mi imamo odgovornost za odbranu Finske’

Kivinen je pozdravio odluku Finske za članstvo u NATO-u.

“Članstvo u NATO-u omogućilo bi Finskoj da pojača svoj kapacitet ranog upozoravanja, tako što će biti dio zajedničke kontrole zračnog prostora Alijanse”, poručio je Kivinen.

Također je dodao da bi Finska imala koristi od odvraćanja, u kojoj je napad na jednu članicu napad na sve njene članice.

“Ipak, glavnu odgovornost za odbranu Finske i dalje će snositi Finska”, poručio je Kivinen.

Izvor: Agencije