Bin Salman u Turskoj prvi put od ubistva Jamala Khashoggija

Recep Tayyip Erdogan sastat će se s princom prijestolonasljednikom kako bi popravili narušenu saradnju Turke i Saudijske Arabije,

Mohammed bin Salman je negirao bilo kakvu umiješanost u ubistvo Jamala Khashoggija (EPA)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman otputovao je u srijedu u Tursku, prvi put nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastat će se s Bin Salmanom kako bi popravili narušenu saradnju, piše BBC.

Erdogan je jednom indirketno optužio princa da je naredio saudijskim agentima da ubiju Khashoggija.

Bin Salman je negirao bilo kakvu umiješanost.

Ova posjeta dolazi u trenutku kada Turska traži da pojača svoju trgovinu, ulaganja i pomoć kako bi se zemlja što bolje nosila s pogoršanom ekonomskom krizom.

Pored toga, Turska radi na poboljšanju odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i Izraelom, nakon godina napetosti.

Okončanje međunarodne izolacije

Princ Bin Salman u međuvremenu ovom posjetom želi okončati svoju međunarodnu izolaciju.

Također je posjetio Jordan i Egipat ove sedmice, u sklopu turneje po Bliskom istoku, a idućeg mjeseca sastat će se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, prenosi Fena.

Jamal Khashoggi, kolumnista Washington Posta sa sjedištem u SAD-u i istaknuti kritičar Bin Salmana, posljednji je put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. okotbra 2018. godine, kako bi dobio potrebnu dokumentaciju potrebnu za vjenčanje sa zaručnicom Hatice Cengiz.

Istražitelj Ujedinjenih naroda zaključio je da ga je “brutalno ubio” tim od 15 saudijskih agenata poslanih iz Rijada te da je njegovo tijelo raskomadano.

Ta presuda je donesena nakon što je sud preslušao navodne audiosnimke razgovora u konzulatu koje je napravila turska obavještajna služba.

Izvor: Agencije