Australija: U Victoriji zabrana isticanja kukastog krsta

Savezna država Victorija prva je u Australiji usvojila zakon o zabrani javnog isticanja nacističkih kukastih krstova, u trenutku kada raste zabrinutost zbog brze radikalizacije među mladim ljudima.

Usvojeni zakoni predviđaju kazne od 22.000 australijskih dolara (14.400 eura) i 12 mjeseci zatvora za isticanje nacističkih simbola, svastike ili kukastog krsta (Reuters)

Savezna država Victorija prva je u Australiji usvojila zakon o zabrani javnog isticanja nacističkih kukastih krstova, u trenutku kada raste zabrinutost zbog brze radikalizacije među mladim ljudima.

Parlament Victorije, druge države po broju stanovnika u Australiji, usvojio je u utorak zakone koji predviđaju kazne od 22.000 australijskih dolara (14.400 eura) i 12 mjeseci zatvora za isticanje nacističkih simbola, svastike ili kukastog krsta, navodi AP, a prenosi Tanjug.

Predsjednik vodeće organizacije koja se bori protiv antisemitizma, Dvir Abramovich, rekao je u srijedu da očekuje da će najmnogoljudnija država Australije, Novi Južni Vels, i države Queensland i Tasmanija uskoro donijeti slične zakone.

“Činjenica da imamo oživljavanje bjelačkih neonacističkih pokreta je razlog za zabrinutost u svakoj državi”, rekao je Abramovich, koji je prije pet godina započeo nacionalnu kampanju za zabranu nacističkih simbola.

Usvajanje zakona

Zakon stupa na snagu za dvije sedmice, a zabrana šest mjeseci kasnije nakon javne edukativne kampanje, navodi AP.

Ovaj propis neće zabraniti isticanje kukastih krstova u određenim vjerskim i kulturnim kontekstima, pošto je on za budističke, hinduističke i druge vjerske zajednice drevni i sveti simbol, navodi se u saopštenju vlade Victorije.

Državni tužilac Victorije Jayclin Symes saopštila je da je ponosna što je zakon usvojen uz podršku opozicionih poslanika.

Generalni direktor Australijske sigurnosno-obaveštajne agencije (ASIO) Mike Burgess, naveo je u februaru u svom izvještaju da raste zabrinutost zbog brzine radikalizacije mladih ljudi.

“Djeca od 13 godina su prihvatala ekstremizam, i vjerski i ideološki motiviran”, naglasio je Burgess.

On je iznio podatak i da su prije tri godine, maloljetnici predstavljali manje od tri posto novih ASIO istraga protiv terorizma, a da su prošle godine oni bili predmet 15 posto takvih, i većinu svih istraga najvišeg prioriteta ove agencije, navodi AP.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada