UN: Najmanje 17.000 migranata potisnuto sa obala Grčke

Potiskivanje izbjeglica i migranata postalo je de facto državna politika u evropskim zemljama, tvrdi izvjestitelj Ujedinjenih naroda za prava migranata.

Stopa odbijanja tražitelja azila u Grčkoj porasla je za 126 posto u posljednje dvije godine (EPA)

Felipe Gonzalez Morales, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za prava migranata, izjavio je kako je najmanje 17.000 migranata koji su pokušavali doći do Grčke morskim putem potisnuto i vraćeno u Tursku.

U izvještaju objavljenom na web-stranici Evropskog vijeća za migrante i izbjeglice (ECRE), sa sjedištem u Briselu, naveo je da je potiskivanje (push-back) izbjeglica i migranata postalo de facto državna politika u evropskim zemljama i da se ta praksa nastavlja uprkos upozorenjima međunarodnih organizacija.

Morales je upozorio međunarodnu zajednicu na pokušaje prikrivanja takve prakse, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi praksa Grčke, Estonije, Finske, Velike Britanije i Francuske da vraćaju migrante koji pokušavaju doći do njihovih zemalja morem, a istraženi su i otpori Uprave kiparskih Grka (GCA) i Dominikanske Republike, kada je riječ o zemljama izvan Evrope, prenosi Fena.

Ograničene aktivnosti dobrovoljnih organizacija

Širok prostor u izvještaju posvećen je praksama Grčke, a istaknuto je da je potiskivanje migranata postala državna politika.

Prema posljednjim podacima visokog komesara UN-a za izbjeglice, bilo je oko 540 slučajeva potiskivanja u razdoblju 2020-21. te da je najmanje 17.000 migranata protjerano u teritorijalne vode Turske.

U izvještaju je, također, navedeno da je stopa odbijanja tražitelja azila u Grčkoj porasla za 126 posto u posljednje dvije godine.

U izvještaju se spominje da su, nakon zakona koji je grčka Vlada donijela prošle godine, aktivnosti dobrovoljnih organizacija za spašavanje migranata nasukanih na grčkim obalama ograničene ili uvjetovane.

Izvor: Agencije