Saslušanja povodom 6. januara: Pritisak na državne izborne dužnosnike

Saslušanje je uključivalo svjedočenja dužnosnika koji su se suočili s opasnim prijetnjama zbog odbijanja poništavanja izbora 2020. godine.

Trumpove pristaše vršile su pritisak na zakonodavce i izborne dužnosnike koji su ponekad postajali neprijateljski nastrojeni (Reuters)

U svjedočenjima koja su povremeno postajala emotivna, državni dužnosnici koji su nadzirali izborni proces 2020. u brojnim ključnim državama opisali su nemilosrdnu kampanju pritiska Donalda Trumpa, njegovih suradnika i njegovih pristaša da nelegitimno ponište rezultate glasovanja, na temelju lažnih tvrdnji prijevare.

Schiff, demokratski zastupnik u vijeću, rekao je da su tvrdnje o prijevari ‘preteče’ 6. januara.

Trumpove pristaše vršile su pritisak na zakonodavce i izborne dužnosnike koji su ponekad postajali neprijateljski nastrojeni.

Državni sekretar Georgie Raffensperger rekao je odboru da je njegova supruga primala poruke sa seksualnom prijetnjom, a da je njegovoj snahi provaljeno u njen dom.

Zaposlenica na izborima u Georgiji Wandrea “Shaye” Moss rekla je odboru da su Trumpove pristalice ušle u kuću njene bake prijeteći građanskim hapšenjem i tražeći Moss i njezinu majku.

Nastavljeno saslušanje

Ovim svjedočenjima nastavljeno je javno saslušanje Kongresnog odbora Sjedinjenih Država o njegovoj istrazi o pobuni na američkom Kapitolu 6. januara 2021.

Na posljednjem saslušanju održanom 16. juna ispitivano je kako su Trump i neki od njegovih pomoćnika natjerali tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da poništi izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena.

Odbor je čuo od svjedoka, uključujući Penceove pouzdanike, kako je Trump želio da njegov potpredsjednik iskoristi svoju ceremonijalnu ulogu prebrojavanja glasova birača iz država kako bi odbacio rezultate izbora 2020.

Pravni stručnjaci, uključujući bivšeg konzervativnog saveznog suca, tvrdili su da bi takav potez bio neustavan i predstavljao prijetnju američkoj demokraciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije