Peskov: Zarobljeni Amerikanci će odgovarati za zločine

Zarobljeni plaćenici nemaju veze s ukrajinskom vojskom i ne podliježu odredbama Ženevskih konvencija, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Dmitrij Peskov je zarobljene Amerikance nazvao plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine (Reuters)

Američki građani zarobljeni tokom ruske invazije na Ukrajinu moraju odgovarati za svoja djela i na njih se ne primjenjuju Ženevske konvencije, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

U intervjuu za MSNBC zarobljene Amerikance nazvao je “plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine”.

“Učestvovali su u granatiranju naše vojske, ugrozili su njihove živote i moraju odgovarati za počinjene zločine“, poručio je Peskov, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfax.

Objasnio je da zarobljeni Amerikanci nemaju veze s ukrajinskom vojskom, pa samim tim ne podliježu odredbama Ženevskih konvencija.

Moguć nestanak još jednog Amerikanca

Prošle sedmice je glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao da je SAD u kontaktu s ukrajinskom stranom i predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) u vezi s izvještajima o dvojici američkih državljana koje je Rusija zarobila u Ukrajini.

Dodao je da je Washington dobio izvještaje koji bi mogli ukazivati da je još jedan američki državljanin nestao u Ukrajini.

Kasnije je američki predsjednik Joe Biden kazao da je obaviješten o izvještajima o nestalim američkim državljanima u Ukrajini.

Izvor: Agencije