Kanada ulaže milijarde u modernizaciju odbrane

Radi se o sistemu uspostavljenom 50-ih godina prošlog vijeka, koji je odgovoran za otkrivanje dolazećih zračnih i pomorskih prijetnji Sjevernoj Americi,

Najava dolazi u vrijeme brojnih upozorenja američkih i kanadskih vojnih zvaničnika i stručnjaka da je NORAD zastario (EPA)

Kanada ulaže 4,9 milijardi kanadskih dolara (3,6 milijardi eura) u narednih šest godina u modernizaciju zastarjelih odbrambenih sistema Sjeverne Amerike, saopćila je ministrica odbrane Anita Anand.

Rekla je da je ovo ulaganje prvo od namijenjenih 40 milijardi kanadskih dolara (29 milijardu eura) koje je u narednih 20 godina namijenjeno za nadogradnju zajedničkog američko-kanadskog sistema ranog upozorenja i kupovinu drugih vojnih sredstava za zaštitu.

Najava dolazi u vrijeme brojnih upozorenja američkih i kanadskih vojnih zvaničnika i stručnjaka da je NORAD zastario.

‘Prijetnje međunarodnom poretku’

“Dok autokratski režimi prijete međunarodnom poretku i dok naši konkurenti razvijaju nove tehnologije, poput hipersoničnog oružja i naprednih krstarećih projektila, postoji hitna potreba za modernizacijom kanadskih NORAD sposobnosti”, rekla je Anand, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Anand je obećala snažan paket investicija za nadogradnju sistema uspostavljenog 50-ih, koji je odgovoran za otkrivanje dolazećih zračnih i pomorskih prijetnji Sjevernoj Americi, uključujući rakete i avione.

Nova sredstva će uključivati planove za izgradnju novih radarskih mreža za otkrivanje prijetnji koje dolaze preko Arktika, kao i sisteme komande i kontrole, napredne rakete zrak-zrak i druge.

Izvor: Agencije