Rusija prijeti Litvaniji: Ako ne bude tranzita robe u Kalinjingrad, imamo pravo na akciju

Litvanija je u skladu sa sankcijama EU-a zabranila tranzit robe koja je predmet sankcija EU-a u rusku enklavu Kalinjingrad.

Kalinjingrad se opskrbljuje iz Rusije željezničkim prugama i plinovodima koje vode kroz Litvaniju (Reuters)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova Litvanije je zatražilo da odmah poništi “otvoreno neprijateljske” restrikcije na željeznički prijevoz dobara koje je Evropska unija sankcionisala u rusku enklavu Kalinjingrad na Baltiku.

U sendviču između Poljske i Litvanije, članica Evropske unije i NATO-a, Kalinjingrad se opskrbljuje iz Rusije željezničkim prugama i plinovodima koje vode kroz Litvaniju.

Litvanija je prošle sedmice objavila da zabranjuje tranzit robe koja je predmet sankcija EU-a iz Rusije u Kalinjingrad.

Zabrana se odnosi na ugalj, metale, građevinski materijal i napredne tehnologije.

„Ukoliko u bliskoj budućnosti tranzit tereta između Kalinjingrada i ostatka Rusije kroz Litvaniju ne bude u potpunosti ponovo uspostavljen, Rusija sebi ostavlja za pravo da preduzme akciju zbog zaštite svojih nacionanih interesa“, reklo je rusko ministarstvo u saopštenju.

Otvoreno neprijateljske mjere

Ministarstvo je navelo i da je pozvalo litvanskog predstavnika u Moskvi kako bi protestovala zbog „provokativnih“ i „otvoreno neprijateljskih“ mjera.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landbergis rekao je da njegova zemlja jednostavno primjenjuje sankcije koje je uvela Evropska unija, a čija je Litvanija članica.

Dodao je da su mjere preduzete nakon „konsultacija sa Evropskom komisijom“.

„Sankcionisana dobra više neće moći prolaziti preko litvanske teritorije“, rekao je.

I šef diplomatije EU-a Josep Borrell rekao je da Litvanija samo prati sankcije EU-a.

Izvor: Agencije