Premijer Australije odbio da intervenira za Assangea

Premijer Australije Anthony Albanese odbacio je u ponedjeljak apele da uputi javni zahtjev SAD-a da odustanu od krivičnog gonjenja osnivača WikiLeaksa i australskog državljanina Juliana Assangea.

Australska vlada je pod sve većim pritiskom da intervenira otkako je britanska vlada prošle sedmice naredila Assangeovo izručenje SAD-u gdje je optužen za špijunažu (EPA)

Premijer Australije Anthony Albanese odbacio je u ponedjeljak apele da uputi javni zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama da odustanu od krivičnog gonjenja osnivača WikiLeaksa i australskog državljanina Juliana Assangea.

Australska vlada je pod sve većim pritiskom da intervenira otkako je britanska vlada prošle sedmice naredila Assangeovo izručenje SAD-u gdje je optužen za špijunažu, a Assangeove pristalice i advokati tvrde da su njegovi postupci bili zaštićeni Ustavom SAD-a, prenosi Tanjug agenciju AP.

Albanese, koji je došao na vlast nakon prošlomjesečnih izbora, odbio je da kaže da li je razgovarao sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom o slučaju Assange.

Pitanje Assangea

“Postoje ljudi koji misle da su važni jer na Twitteru pišu objave velikim slovima i stavljaju znake uzvika. Nisu”, poručio je Albanese pred novinarima i poručio da namjerava da vodi vladu koja se “diplomatski i na odgovarajući način” angažira sa svojim partnerima.

Državni tužilac Mark Dreyfus i ministrica vanjskih poslova Penny Wong reagirali su na odluku britanske vlade rekavši da se Assangeov “slučaj previše odugovlači”, poručivši da bi taj slučaj trebalo da bude priveden kraju.

Oni su potvrdili da će nastaviti da zastupaju taj stav u kontaktima sa vladama Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, ali nisu pozvali SAD da odbaci slučaj Assange.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada