Ljevičar i bivši gerilac Petro novi predsjednik Kolumbije

Izabran je na nedjeljnim izborima za novog predsjednika Kolumbije, prvog u kolumbijskoj historiji iz redova ljevice. 

Petro je za potpredsjednicu kandidirao Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u historiji Kolumbije (EPA)

Ljevičar i bivši gerilac Gustavo Petro izabran je na nedjeljnim izborima za novog predsjednika Kolumbije, prvog u kolumbijskoj historiji iz redova ljevice.

Bivši pripadnik gerilskog pokreta M-19 osvojio je 50,5 posto glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Rodolfo Hernandez, 47,3 posto, prenosi Hina.

Šezdesetdvogodišnji Petro izborio je tako neočekivano uvjerljivu izbornu pobjedu, s razlikom od čak 716.890 glasova. U predizbornim anketama dvojica kandidata bila su gotovo izjednačena.

Senator i bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote izborio je pobjedu u trećem pokušaju, a u kampanji je obećao borbu protiv nejednakosti besplatnim fakultetskim obrazovanjem, reformama penzionog sistema i visokim porezima na neproduktivno zemljište.

Predložene reforme

Predložio je i zabranu novih naftnih projekata i najavio provedbu mirovnog sporazuma s pobunjeničkom grupom FARC i pregovore s gerilskom grupom ELN.

Za potpredsjednicu kandidirao je Franciju Marquez, koja će postati prva žena crne puti na toj dužnosti u historiji Kolumbije.

Hernandez, ekscentrični građevinski magnat i nekadašnji gradonačelnik Bucaramange, bio je iznenađenje ovogodišnjih izbora, a najavljivao je manji državni aparat i finansiranje socijalnih programa zaustavljanjem korupcije.

Iako je najavljivao borbu protiv korupcije, Hernandez je i sam pod istragom zbog sumnje da je intervenirao u javni natječaj za zbrinjavanje otpada kako bi osigurao posao kompaniji za koju je lobirao njegov sin. Tvrdi da su optužbe neutemeljene.

Na nedjeljnim izborima glasalo je gotovo 20 miliona građana Kolumbije.

Izvor: Agencije