Iran: Spremni smo za ‘dobar’ dogovor sa svjetskim silama

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump istupio je iz nuklearnog sporazuma sa Iranom 2018, zbog čega je Teheran počeo kršiti nuklearna ograničenja.

SAD kaže da čeka konstruktivan odgovor Irana o oživljavanju sporazuma ali bez 'dodatnih uslovljavanja' (EPA)

Iran danas potvrđuje svoju spremnost da postigne “dobar dogovor” sa svjetskim silama, izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Irana Saeed Khatibzadeh na televizijskoj konferenciji za novinare.

On je istovremeno okrivio SAD za odugovlačenje pregovora o oživljavanju nuklearnog dogovora iz 2015. godine.

“Čak i danas smo spremni da se vratimo u Beč kako bismo postigli dobar dogovor, pod uslovom da zvanični Washington ispuni svoje obaveze”, rekao je Saeed Khatibzadeh, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Trump 2018. istupio iz sporazuma

U martu se činilo da je oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama blizu, ali pregovori su upali u ćorsokak zbog pitanja da li bi Sjedinjene Američke Države mogle ukloniti sa liste terorističkih organizacija Revolucionarnu gardu Irana (IRGC), koja kontroliše elitne oružane i obavještajne resurse Teherana, a koje Washington optužuje za globalnu terorističku kampanju.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je 2018. godine istupio iz nuklearnog sporazuma sa Iranom zbog čega je Teheran, godinu dana kasnije, ponovo počeo kršiti nuklearna ograničenja.

Prošle sedmice, Sjedinjene Američke Države su poručile da čekaju konstruktivan odgovor Irana o oživljavanju sporazuma i to bez “dodatnih” uslovljavanja, što se, po svemu sudeći odnosi na zahtjev Irana da se Revolucionarna garda ukloni sa američke liste terorističkih organizacija.

Izvor: Agencije