Erdogan: Grčke snage sigurnosti maltretiraju, čak i ubijaju izbjeglice

Zemlje poput Turske snose najveći teret migracija i izbjeglica, a ne razvijena društva, koja samo dižu glas, rekao je turski predsjednik.

Policajci patroliraju pored čelične ograde izgrađene na rijeci Evros u području Feresa, na grčko-turskoj granici 13. juna 2021. (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ustvrdio je kako grčke snage sigurnosti progone, pljačkaju, tuku, pa čak i ubijaju izbjeglice.

Erdogan se obratio videoporukom na Globalnoj parlamentarnoj konferenciji o migracijama, čiji je domaćin Velika narodna skupština Turske, zajedno s Interparlamentarnom unijom u Istanbulu.

U poruci je ukazao na dramu s kojom su danas suočene izbjeglice.

Teret humanitarne krize

“Gotovo svaki dan svjedočimo drami izbjeglica koje grčke snage sigurnosti progone, pljačkaju, tuku, pa čak i ubijaju”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

“Zemlje poput nas, koje su susjedi kriznih područja, snose najveći teret po pitanju migracija i izbjeglica, a ne razvijena društva koja samo dižu glas.”

Dodao je da oni koji nekoliko stotina izbjeglica, koje su prihvatili, koriste kao reklamni materijal ne preuzimaju nikakvu odgovornost pred sve većom humanitarnom krizom.

Izvor: Agencije