WHO: Zaraza majmunskim boginjama prolazila ispod radara

Majmunske boginje pojavile su se u Evropi, sjevernoj Americi i na Bliskom istoku, što je izazvalo zabrinutost oko te bolesti inače prisutne samo u Africi.

Do sada je u mjesec dana zabilježeno više od 550 slučajeva u 30 država, na područjima gdje se taj virus inače nije pojavljivao (AP)

Širenje majmunskih boginja u tridesetak država sugerira da se virus neko vrijeme kretao ispod radara, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Iznenadna pojava majmunskih boginja u različitim državama u isto vrijeme pokazuje da je širenje neko vrijeme prolazilo neopaženo”, rekao je na konferenciji za novinare čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi Hina.

Dosad je u mjesec dana zabilježeno više od 550 slučajeva u 30 država, na područjima gdje se taj virus inače nije pojavljivao.

Majmunske boginje pojavile su se u Evropi, sjevernoj Americi i na Bliskom istoku, što je izazvalo zabrinutost oko te bolesti inače prisutne samo u Africi.

“WHO poziva pogođene zemlje da pojačaju svoj nadzor i da prate slučajeve u širim zajednicama”, upozorio je Tedros, upozorivši da se svako može zaraziti bliskim kontaktom.

Širenje bolesti

Zasad se najviše slučajeva odnosi na “muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima”, rekao je šef WHO-a.

Iako ta agencija Ujedinjenih naroda očekuje rast broja zaraženih, zasad se ne može govoriti o novoj pandemiji, rekla je dužnosnica WHO-a za majmunske boginje Rosamund Lewis.

Naglasila je da dosad nije bilo smrtnih slučajeva, iako majmunske boginje uzrokuju smrti na afričkom kontinentu već pola stoljeća, dodala je Lewis.

Ona je rekla da se trenutno ne razmišlja o masovnom cijepljenju pomoću cjepiva protiv velikih boginja, koje daje i djelomični imunitet protiv majmunskih boginja, a čije su zalihe trenutno male jer je bolest iskorijenjena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada