Viralne mape: Rusija u Ukrajini zauzela polovinu Balkana

Prema kalkulacijama, Rusija je od 2014. zauzela 123.229 kvadratnih kilometara površine Ukrajine, što je približno jedna petina od cijele napadnute države.

Poređenje osvojene teritorije Ukrajine i dijela Balkana (Facebook/ bokoch.alex)

Proteklih dana na društvenim mrežama se velikom brzinom prenose mape koje je napravio korisnik Facebooka i Instagrama Aleks Bokoč i ukazao na veličinu teritorije koju je Rusija u Ukrajini zauzela od 2014. godine.

„Za moje evropske prijatelje! Samo imajte u vidu ovaj dio Ukrajine koji je Rusija okupirala kada slušate saopćenja svojih političara“, napisao je on i podijelio nekoliko mapa evropskih država.

Prema kalkulacijama, Rusija je od 2014. u Ukrajini zauzela 123.229 kvadratnih kilometara površine, što je približno jedna petina od cijele Ukrajine.

Jedna od mapa pokazuje kako je ta površina jednaka dobrom dijelu Zapadnog Balkana, odnosno površini Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Dijelovi Njemačke, Francuske, Italije

Druge mape pokazuju koliko iznose zajedničke površine Austrije i Švicarske, odnosno Češke i Slovačke, te koji je to „komad“ Francuske, Njemačke ili Italije.

Bokoč nije naveo izvor podataka koje je koristio za kreiranje mape. Razne mape ruskih pohoda u Ukrajini objavili su ukrajinski i ruski mediji, kao i Institut za ratne studije, te britanski obavještajci.

Kreator mapa je do svojih podataka došao povlačeći granične linije u Google Maps.

Izvor: Al Jazeera i agencije