SAD ukida ograničenja u zračnom prometu s Kubom

Odluka će omogućiti američkim aviokompanijama da održavaju vezu s drugim aerodromima, a ne samo s onim u Havani.

Osim avio veza, američka vlada kani obnoviti program obustavljen prije nekoliko godina koji je olakšavao postupak useljavanja članova iste porodice (EPA)

Američko ministarstvo prometa ukinulo je sankcije na zračni promet s Kubom, što je mjera koju je u maju najavila Bidenova administracija kao znak popuštanja napetosti s ostrvom, prenosi Hina.

Odluka će omogućiti američkim aviokompanijama da održavaju vezu s drugim aerodromima, a ne samo s onim u Havani, vidi se iz dokumenta. Predviđeno je i ponovno odobrenje nekih skupnih putovanja na Kubu.

Bidenova je uprava 16. maja najavila skoro ukidanje paketa sankcija uvedenih ostrvu, a visoki američki dužnosnik opisao je takav korak kao “praktične odluke koje trebaju odgovoriti na humanitarnu situaciju” na Kubi i “razviti ekonomske mogućnosti” Kubanaca.

Trump uveo niz mjera protiv Kube

Osim avio veza, američka vlada kani obnoviti program obustavljen prije nekoliko godina koji je olakšavao postupak useljavanja članova iste porodice. Ujedno je najavio da će povećati kapacitete za rješavanje zahtjeva Kubanaca za vizu.

SAD će usto ukinuti gornju granicu od 1.000 dolara po tromjesečju i po pošiljatelju/korisniku koja je dosad ograničavala slanje novca na Kubu i odobrit će slanje novca izvan porodičnog kruga.

Tu je granicu uveo bivši predsjednik Donald Trump koji je u svom mandatu donio niz mjera protiv Kube.

Mjere najavljene 16. maja kubanska je vlada dočekala s odobravanjem, ocijenivši ih “malim korakom u dobrom smjeru”, ali “ograničenog dometa”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada