Primirje u Jemenu produženo na još dva mjeseca

Prekid vatre u Jemenu proglašen je 2. aprila, a dogovor o produženju postignut je svega nekoliko sati prije isteka.

Jemen je jedna od najsiromašnijih država, a rat u toj zemlji je doveo do stravične i jedne od najdubljih humanitarnih kriza u svijetu (EPA)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) u Jemenu Hans Grundberg saopćio je kako su se sukobljene strane u toj državi složile da produže primirje na još dva mjeseca, prenosi agencija Anadolija.

Prekid vatre u Jemenu proglašen je 2. aprila, a dogovor o produženju postignut je svega nekoliko sati prije isteka.

„Želim vas obavijestiti da su strane u sukobu pozitivno odgovorile na prijedlog UN-a da produži primirje u Jemenu za još dva mjeseca”, naveo je Grundberg u pisanom saopćenju.

Specijalni izaslanik UN-naveo je da će odluka o obnavljanju primirja stupiti na snagu danas od 19 sati po lokalnom vremenu.

Najdublja kriza na svijetu

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U sukobima u Jemenu život je izgubilo blizu 377.000 ljudi.

Jemen je jedna od najsiromašnijih država, a rat u toj zemlji je doveo do stravične i jedne od najdubljih humanitarnih kriza u svijetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada