Poljska jača transportnu infrastrukturu kako bi pomogla ukrajinski izvoz žita

Poljska je trenutno ključni put za ukrajinski izvoz, ali granice su ‘uska grla’, a ima i drugih teškoća koje ograničavaju protok robe.

Izvoz žitarica i drugih ključnih proizvoda iz Ukrajine je ograničen invazijom Rusije (EPA)

Poljska će poboljšati svoju transportnu infrastrukturu kako bi olakšala izvoz žitarica i drugih ključnih proizvoda iz susjedne Ukrajine koja je ograničena invazijom Rusije, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Preneseno je da je Morawiecki to rekao u ukrajinskom gradu Borodjanka, blizu Kijeva, koji je teško oštećen ruskim granatiranjem, gdje je prisustvovao montiranju kontejnera za stanovanje koje je osigurala Poljska za ljude koji su zbog rata ostali bez domova.

Kazao je da Poljska radi na proširenju svoje transportne infrastrukture i kapaciteta protoka kako bi olakšala izvoz miliona tona ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda u svijet, da u tu svrhu dobija sredstva Evropske unije, čija je članica, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ključni put za ukrajinski izvoz

Morawiecki je rekao da se zemlje Sjeverne Afrike i Bliskog istoka u velikoj mjeri oslanjaju na ukrajinsko žito i da bi se mogle suočiti s prehrambenom krizom ukoliko izvoz stane.

Poljska je trenutno ključni put za ukrajinski izvoz, ali granice su “uska grla”, a ima i drugih teškoća koje ograničavaju protok robe.

Morawiecki je iz Borodjanke otputovao za Kijev, na razgovore s članovima ukrajinske Vlade.

Izvor: Agencije