Politico: Šta nije uredu s Vladimirom Putinom?

Politico se osvrnuo na dugogodišnje glasine o zdravstvenom stanju ruskog predsjednika i reakcije Kremlja na njih.

Scene hiperopreznog stava prema COVID-19 postale su viralne na internetu (EPA)

Portal Politico objavio je tekst o zdravlju Vladimira Putina, o kojem se u posljednje vrijeme sve više nagađa, te podsjeća da je ono već duž niz godina predmet špekulacija medija.

Da li nešto s Putinom nije u redu, upitao je autor teksta Victor Jack, koji je podsjetio da je nedavno i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov morao reagirati zbog špekulacija o zdravlju ruskog predsjednika.

„Kao što znate, predsjednik Putin se pojavljuje u javnosti svaki dan. Možete ga vidjeti na ekranima, čitati i slušati njegove izjave. Mislim da razumni ljudi na njemu ne mogu vidjeti nikakve simptome“, rekao je Lavrov.

Razumni ili ne, mediji su mjesecima nagađali o stanju ruskog čelnika, komentirajući sve, od njegovog napuhanog izgleda, koji upućuje na korištenje steroida, do nagovještaja da ruski čelnik ima Parkinsonovu bolest ili rak, piše autor.

Video snimci na kojima se vidi kako se Putin čvrsto drži za sto i izgleda kao da mu je neugodno tokom nedavnog obilježavanja Dana pobjede, samo su pojačali nagađanja „liječnika“ za ekranima.

A pravi ljekari tvrde da ništa ne upućuje dovoljno ozbiljno na pretpostavku da je Putin bolestan, te da bi to mogao pokazati samo pregled.

Demonstracija snage u javnosti

Putin se u prošlosti nastojao prikazati kao snažan čovjek, u svakom smislu te riječi. Njegovo pokazivanje mišićave figure postalo je dobro poznato svijetu, od trenutaka u kojima jaše konja nag do pasa u Sibiru, preko pucanja iz novog kalašnjikova u Moskvi, pa do hokeja na ledu, koji je u Sankt Petersburgu igrao sa bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom.

Da se u medijima o Putinovom zdravlju pojavljuju glasine, a Kremlj se trudi da ih opovrgne, nije ništa novo, a Politico je sažeo najvažnije trenutke u kojima je njegovo zdravstvemo stanje bilo tema medija i kako su se ruski zvaničnici trudili poreći glasine.

U septembru 2012, ruske novine Vedomosti objavile su da se Putin povrijedio dok je letio zmajem, što je potaknulo nagađanja o njegovim leđima. Odgodio je inostranu posjetu visokog profila i navodno viđen kako nosi pojas za leđa, te se, opet navodno, pripremao za operaciju leđa.

Putin se u prošlosti nastojao prikazati kao snažan čovjek, u svakom smislu te riječi

To nije bio jedini put da je nosio pojas. Godine 2017. je, tokom meča hokeja na ledu, pao sa klizaljki na leđa, te otklizao sa nogama podignutim uzrak. Dvije godine kasnije je ponovo pao na led, dok je izvodio pobjednički krug nakon utakmice, ali ovaj put s licem prema tlu.

Kako nastavlja Politico, Kremlj je, komentirajući povredu na zmaju, rekao da Putin nema problem s leđima, te da je doživio samo sportsku povredu, a njegov saveznik Lukašenko kasnije je rekao da problemi s leđima ruskog predsjednika sežu iz perioda dok se bavio džudom.

Politico se osvrnuo i na pandemiju korona virusa i Putinov položaj na vrhu dugačkog stola, s kojeg je, s velike udaljenosti, razgovarao sa svojim gostima. Te scene hiperopreznog stava prema COVID-19 postale su viralne na internetu.

S onkologom proveo 166 dana tokom četiri godine

U novembru 2020. Putin je razgovarao sa ruskim ministrom finansija virtualnim putem, kada se snažno zakašljao. „Izvinite“, rekao je, dok je pokušavao povratiti moć govora.

Kremlj je poručio da se „predsjednik izvinio“  i da je „nastavio sastanak bez pauze“.

U septembru 2021, nastavlja Jack, kada su se mnogi iz njegovog užeg kruga zarazili korona virusom, Putin je otišao u samoizolaciju na dvije sedmice, a poslije je uveo drakonske mjere prema svima s kojima se treba vidjeti lično, uključujući i dvosedmični karantin.

To je pokrenulo glasine da je Putin u visokorizičnoj grupi za COVID-19 ili da se plaši da bi ga neko mogao otrovati.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov prokomentirao je da je dugački Putinov stol „ekskluzivna epidemiološka mjera“.

U 2018. kružila je priča o misterioznoj prehladi. Mjesec uoči predsjedničkih izbora, Putin je na dva dana nestao iz javnog prostora, piše Politico. Otkazao je i niz nastupa, a Kremlj je to, u rijetkom priznanju, objasnio riječima da je predsjednik „prehlađen“ i da je „zima“. Dok je jedna nezavisna televizija tvrdila da je Putin otkazao posjetu Dalekom istoku, Peskov je rekao da taj put nikada nije bio zvanično potvrđen.

Ruski Proekt je 1. aprila pronašao dokaze da Putin pati od hroničnih bolova u leđima, ali da ga je onkolog u četiri godine posjetio 35 puta, te s njim u rezidenciji proveo ukupno 166 dana. Naveli su da je bilo i specijalista za druge bolesti.

Kupanje u krvi crvenog jelena

Američki režiser Oliver Stone, koji je intervjuirao Putina nekoliko puta, rekao je da se Putin borio sa rakom, ali da ga je „izliječio“, a Christopher Steele, bivši britanski špijun koji je nekoliko godina radio u Rusiji, tvrdio je da je Putin „ozbiljno bolestan“, što je, kako je rekao, utjecalo na napad na Ukrajinu.

Bizarno je to što, kako piše portal, da je istraga Proekta pokazala da se Putin kupa u krvi crvenog jelena, prema preporuci ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Peskov je demantovao te tvrdnje, a navode da Putin ima rak nazvao je „izmišljotinom“ i „neistinom“.

U maju, dodaje Politico, u magazinu New Lines objavljene su riječi oligarha „bliskom Kremlju“, vjerovatno tajno snimljene, koji je rekao da je Putin „teško bolestan“ i da „ima rak krvi“. Kremlj nije direktno odgovorio, a New Lines nije naveo da li je tražio komentar vlade.

Magazin je naveo i da je, u vrijeme kada je načinjen snimak, svakom regionalnom direktoru Savezne službe bezbjednosti poslana instrukcija da ne vjeruju glasinama o predsjednikovom stanju.

Izvor: Al Jazeera