Osude izraelske politike pogubljenja na licu mjesta

Izraelski vojnici upucali su tri osobe na okupiranim palestinskim teritorijama u posljednja 24 sata.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, od početka ove godine, izraelska vojska je ubila 59 Palestinaca (EPA)

Izraelske snage ubile su danas, u četvrtak, palestinskog mladića hicima iz vatrenog oružja prilikom upada u palestinski izbjeglički kamp Dheisha u blizini grada Betlehema, na jugu Zapadne obale, čime se broj ubijenih osoba u posljednja 24 sata popeo na tri, pored nekoliko slučajeva ranjavanja.

Reporterka Al Jazeere izvijestila je da su 21-godišnjeg mladića Aymana Mahmouda Muhaisina ubile izraelske okupacione snage koje su upotrijebile bojevu municiju tokom sukoba u kampu.

Izraelske snage su danas u ranim jutarnjim satima upale u izbjeglički kamp s ciljem da uhapse Palestince. Izbili su sukobi sa omladinom, a snajperisti su se popeli na krovove nekoliko zgrada te otvorili vatru na Palestince, što je rezultiralo smrću jednog mladića i ranjavanjem druge dvojice, od kojih je jedan teško povrijeđen.

U međuvremenu, inženjerska jedinica izraelske vojske uništila je rano jutros, u četvrtak, kuću porodice Diaa Hamrasheha u gradu Ya'bad, koristeći eksploziv.

U srijedu navečer, ubijen je još jedan mladić, a šest ih je ranjeno u gradu Ya'bad, na jugozapadu Jenina na sjeveru Zapadne obale.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva navelo je u saopćenju da je 24-godišnji Bilal Kabha „preminuo nakon ranjavanja u prsa i bedra, a u državnu bolnicu Jenin je dovezen u vrlo kritičnom stanju“. Ministarstvo je navelo da su liječnički timovi pružili pomoć šestorici ranjenih u pucnjavi izraelske vojske u gradu Ya'bad.

Pogubljenja na licu mjesta

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zločin pogubljenja Bilala Kabhe koji su počinile izraelske okupacione snage tokom upada u grad Ya'bad, te smatra da su zločini ubistva i pogubljenja na licu mjesta rad prema instrukcijama političkog nivoa i izraelskih zvaničnika.

Nekoliko sati prije toga izraelske okupacione snage ubile su palestinsku novinarku Ghufran Warasineh na ulazu u palestinski izbjeglički kamp Al-Aroub, smješten sjeverno od Hebrona na Zapadnoj obali, dok je išla na posao u jednu medijsku stanicu.

Prema tvrdnjama izraelske vojske, novinarka je pokušala ubosti nožem izraelskog vojnika. Izraelske snage su napale na pogrebnu povorku koja je nosila ubijenu novinarku prilikom dolaska u izbjeglički kamp, što je dovelo do izbijanja sukoba na tom mjestu.

Palestinske frakcije i zvanični, stranački i sindikalni krugovi osudili su “pogubljenje novinarke Ghufran”, smatrajući da je izraelska Vlada odgovorna za to.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, od početka ove godine, izraelska vojska je ubila 59 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalem, i u Pojasu Gaze, među kojima je 11 osoba mlađih od 18 godina i pet žena.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada