Obnovljena proizvodnja u velikom pogonu za ukapljivanje plina u Norveškoj

Pogon za ukapljivanje prirodnog plina u Hammerfestu počeo je s radom nakon 20 mjeseci popravaka štete od požara.

Pogon je smješten na otoku Melkoeyi, nedaleko grada Hammerfesta na norveškom Arktiku i u punom kapacitetu može preraditi 18 miliona kubnih metara plina dnevno (Reuters)

Pogon za ukapljivanje prirodnog plina u Hammerfestu počeo je s radom nakon 20 mjeseci popravaka štete od požara, saopćio je u četvrtak norveški energetski div Equinor, javlja Hina.

Kompanija je prošle sedmice izvijestila da su popravci završeni i da se pogon priprema za obnovu proizvodnje.

“(Pokretanje proizvodnje) silno je važno u razdoblju u kojem je predvidiva i pouzdana opskrba ključna mnogim zemljama i kupcima”, rekla je izvršna direktorica Equinora Irene Rummelhoff.

Pogon je zatvoren krajem septembra 2020. zbog požara koji je doveo u pitanje sigurnost proizvodnje. Pokretanje proizvodnje nekoliko je puta odgađano.

Nakon požara pokrenuti su opsežni radovi, uključujući provjeru više od 22.000 komponenti i zamjenu 180 km električnih kabela, saopćio je Equinor.

Pogon je smješten na otoku Melkoeyi, nedaleko grada Hammerfesta na norveškom Arktiku i u punom kapacitetu može preraditi 18 miliona kubnih metara plina dnevno.

LNG se proizvodi hlađenjem plina

Plin stiže u pogon 160 kilometara dugim plinovodom iz polja Snoehvit u Barentsovom moru koje je također bilo zatvoreno budući da se plin nije mogao ukapljivati.

Plinovodom se godišnje može transportirati 7,6 milijardi prostornih metara plina.

LNG se proizvodi hlađenjem plina koji prelazi u tekuće stanje pa se u velikim količinama može transportirati brodom. Punjenje skladišta obično traje četiri do pet dana i plin se potom utovaruje u brod.

“U punoj proizvodnji, iz Melkoeye će otprilike svakih pet dana isplovljavati jedan brod”, ističu u Equinoru.

Pred ostrvom su trenutno usidrena i plin čekaju tri LNG tankera, Arctic Voyager, Arctic Lady i Arctic Princess, navode u Equinoru. Hammerfestu se prema podacima Refinitiv Eikona približava i četvrti tanker, Arctic Aurora.

Početak rada pogona u Hammerfestu dobra je vijest za tržište plina, koje nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi pokušava pronaći alternative izvore opskrbe, ali i za Norvešku koja želi učvrstiti svoju poziciju pouzdanog dobavljača, napominje Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada