Kvarnstrom: Finska neće Turskoj isporučiti Kurde

Finska neće Turskoj isporučiti Kurde povezane s Radničkom partijom Kurdistana i osobe povezane s pokretom imama Fethullaha Gulena, kazao je zastupnik finskog Parlamenta.

Ankara neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok ne utvrde odnos prema 'terorističkim organizacijama' (EPA)

Finska neće Turskoj isporučiti Kurde povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i osobe povezane s pokretom imama Fethullaha Gulena, izjavio je u četvrtak zastupnik finskog Parlamenta i predsjednik Grupe kurdskog prijateljstva Johan Kvarnstrom.

O problemu uzimanja u obzir zabrinutosti Ankare u vezi s aktivnostima PKK-a i Gulenovog pokreta u Finskoj i Švedskoj, Kvarnstrom je u intervjuu za kurdski TV kanal Rudav rekao da je za prevazilaženje ovih pitanja “važno uspostaviti dijalog s Turskom i da joj se objasne stavovi obje zemlje”, kao i da to uradi i na bilateralnom nivou i u NATO-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Protivljenje Turske

Ambasadori Finske i Švedske pri NATO-u, Klaus Korhonen i Axel Vernhoff, predali su 18. maja generalnom sekretaru Saveza Jensu Stoltenbergu aplikacije svojih zemalja za članstvo u Alijansi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je istog dana da Ankara neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok ne utvrde odnos prema “terorističkim organizacijama”, posebno PKK-u.

Izvor: Agencije