Kanada optužila kineske avione za uznemiravanje

Kako je navela kanadska vojska, te interakcije su neprofesionalne i ugrožavaju sigurnost osoblja RCAF-a.

Dodaje se kako se, u nekim slučajevima, kanadska posada osjećala u tolikoj opasnosti da je morala brzo promijeniti putanju leta kako bi izbjegla potencijalni sudar sa avionom presretačem (EPA)

Kanadska vojska optužila je danas kineske ratne avione da uznemiravaju njene patrolne letjelice dok nadgledaju provođenje sankcija prema Sjevernoj Koreji, ponekad primoravajući kanadske avione da skrenu sa putanje leta, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi u saopćenju kanadskih oružanih snaga, u nekoliko navrata, od 26. aprila do 26. maja, avioni Avijacije Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF) približavali su se patrolnom avionu velikog dometa CP-140 Aurora Kraljevske kanadske avijacije (RCAF).

„U ovim interakcijama, avioni PLAAF-a se nisu pridržavali međunarodnih normi zračne sigurnosti“, navodi se u saopćenju.

Kako je navela kanadska vojska, te interakcije su neprofesionalne i ugrožavaju sigurnost osoblja RCAF-a.

Dodaje se kako se, u nekim slučajevima, kanadska posada osjećala u tolikoj opasnosti da je morala brzo promijeniti putanju leta kako bi izbjegla potencijalni sudar sa avionom presretačem.

Bez komentara Pekinga

Takve interakcije izazivaju zabrinutost i sve su učestalije, navodi kanadska vojska, napominjući kako se misije odvijaju tokom operacija koje je odobrio UN za provođenje sankcija Sjevernoj Koreji.

Peking još nije komentirao ove navode, navodi Reuters.

Kanadski avioni bili su dio Operacije NEON u kojoj se vojni brodovi, avioni i osoblje angažiraju da identificiraju sumnjivo izbjegavanje sankcija na moru, uključujući transport goriva i drugih zaliha sa broda na brod, zabranjen rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Kina, koja kaže da je primijenila sankcije Vijeća sigurnosti UN-a, pridružila se Rusiji prošle sedmice u stavljanju veta na prijedlog novih sankcija Sjevernoj Koreji koje predvode SAD zbog njenih sve većih raketnih testova

Izvor: Agencije