Danci na referendumu odlučili da se pridružuju evropskoj odbrani

Rezultati referenduma pokazuju da je gotovo 67 posto Danaca glasalo za sudjelovanje u odbrambenoj politici Evropske unije.

Pozitivan ishod danskog referenduma dolazi nakon što su Finska i Švedska podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, jer je rat u Ukrajini potaknuo nekoliko evropskih zemalja da promijene svoju politiku odbrane (EPA)

Tri mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu velika većina Danaca, gotovo 67 posto, glasala je za sudjelovanje u odbrambenoj politici Evropske unije, pokazuju gotovo potpuni rezultati referenduma održanog u srijedu, piše AFP, prenosi Hina.

Pozitivan ishod danskog referenduma dolazi nakon što su Finska i Švedska podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, jer je rat u Ukrajini potaknuo nekoliko evropskih zemalja da promijene svoju politiku odbrane.

“Danska je večeras poslala važnu poruku našim saveznicima u Evropi i u NATO-u i (predsjedniku Vladimiru) Putinu. Pokazali smo da, kad Putin napadne slobodnu zemlju i zaprijeti evropskoj stabilnosti, mi, ostale zemlje se ujedinjujemo”, rekla je premijerka Mette Frederiksen.

“Postojala je Evropa do 24. februara, prije ruske invazije i postoji Evropa nakon nje”, rekla je.

Čelnici EU zadovoljni

Opozicija je spremno reagovala. Čelnik konzervativne opozicione stranke Soren Pape rekao je u parlamentu nakon objavljivanja izlaznih anketa: “Sve govori da su Danci danas nakon trideset godina odlučili da trebamo ukinuti naše izuzeće u vezi s odbranom i da trebamo čvršće sarađivati s Evropom”.

Čelnici Evropske unije Ursula von der Leyen i Charles Michel izrazili su u srijedu zadovoljstvo “historijskim” ishodom danskog referenduma o pridruživanju odbrani EU-a, nakon prebrojavanja 99 posto listića.

“Pozdravljam snažnu poruku o sudjelovanju u našoj zajedničkoj sigurnosti koju je poslao danski narod”, objavila je na Twitteru predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, “uvjerena da će Danska i EU izvući korist iz te odluke”. “Danski narod je donio historijsku odluku”, izrazio je zadovoljstvo predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Danska, članica EU-a od 1973., jedina je zemlja evropskog bloka koja nije sudjelovala u njegovoj odbrambenoj i sigurnosnoj politici. Referendum je označio prvi uspjeh vlade da ukine niz izuzeća izglasanih na referendumu o Ugovoru iz Maastricha održanom 1993.

Danska je nakon toga bila izvan eurozone – članstvo je odbijeno na referendumu 2000. – ali i izvan evropske politike unutrašnjih poslova i pravosuđa – ponovno odbijene na referendumu 2015. – te odbrane.

Veliko ulaganje u odbranu

Zbog ovog posljednjeg izuzeća ta skandinavska zemlja – među osnivačima NATO-a – nije mogla sudjelovati ni u jednoj vojnoj misiji EU-a.

Dvije sedmice nakon ruske invazije na Rusiju danska premijerka je objavila da se s većinom stranaka u parlamentu dogovorila o organizovanju referenduma o pridruživanju Zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici EU-a i o velikom ulaganju u odbranu kako bi se prešla granica od 2 posto BDP-a za odbrambeni budžet kao što to traži NATO.

Jedanaest od 14 stranaka pozvalo je birače da glasaju ‘za’, što je više od tri četvrtine mjesta u parlamentu.

Dvije euroskeptične stranke krajnje desnice Danski narod i Novi konzervativci te stranka radikalne ljevice Lista jedinstva, bile su protiv.

Danski autonomni teritoriji Grenland – koji nije u EU-u – i Farski otoci nisu sudjelovali u referendumu.

Izvor: Agencije