Ahmed Taha: Izrečena zatvorska kazna poruka je ostalim medijskim radnicima

Cilj je poništiti sve vrijednosti i sporazume koje je Egipat potpisao u vezi sa slobodama, rekao je prezenter Al Jazeere Mubasher.

Taha je osuđen na 15 godina jer je u februaru 2018. obavio televizijski intervju s bivšim predsjedničkim kandidatom [Screenshot / Al Jazeera]

Kolega Ahmed Taha, prezenter na Al Jazeeri Mubasher, rekao je da je odluka egipatskog suda da ga osudi na zatvorsku kaznu u odsutnosti poruka ostalim medijskim radnicima. Kaže kako je cilj ovakve odluke poništiti sve vrijednosti i sporazume koje je Egipat potpisao u vezi sa slobodama.

Taha je u intervjuu za Al Jazeeru istakao da je presuda, koja je izrečena nakon što je njegovo ime ubačeno u predmet u kojem se sudi drugima, pod optužbom da je “širio lažne vijesti”, veoma teško pala članovima njegove porodice.

Visoki prijeki kazneni sud državne sigurnosti u Egiptu osudio je u nedjelju Ahmeda Tahu na 15 godina zatvora, na osnovu optužbi tužilaštva da je u februaru 2018. obavio televizijski intervju s bivšim predsjedničkim kandidatom Abdulom Moneimom Aboulom Fotouhom na Al Jazeeri Mubasher.

Al Jazeera Media Network osudila je u svom saopćenju ovu presudu, ističući da ona nema nikakvo pravno utemeljenje.

Mreža je dodala da je odluka donesena u okviru kontinuirane kampanje koju egipatske vlasti vode protiv Al Jazeere i njenih novinarima već godinama.

Mreža je također potvrdila da odluka Kaznenog suda u Kairu predstavlja još jednu sramotu za pravdu i pravosuđe u Egiptu, te da nije zasnovana ni na kakvim pravnim osnovama.

Al Jazeera je također ponovila zahtjev da se puste na slobodu četvorice novinara Al Jazeere Mubashera, koji su trenutno u pritvoru u Egiptu bez ikakvih optužbi, a to su: Hisham Abdel Aziz, Bahaa El-Din Ibrahim, Ahmed al-Najdy i Rabia al- Sheikh.

Mreža je pozvala sve međunarodne organizacije koje podržavaju slobodu štampe da osude proizvoljno pritvaranje novinara, te zahtijeva njihovo hitno puštanje na slobodu.

Osude

Nastavile su se nizati rekacije medija i grupa za ljudska prava kojima se osuđuje presuda izrečena kolegi Ahmedu Tahi.

Amnesty International je osudio ovu presudu, rekavši da je Ahmed Taha procesuiran isključivo zbog svog medijskog rada, dodajući da ova presuda predstavlja “još jedan udarac slobodi izražavanja i štampe u zemlji”.

Organizacija je pozvala egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija da poništi zatvorsku kaznu izrečenu Tahi i poručila da vlasti trebaju u potpunosti prestati koristiti prijeke sudove.

Amnesty International je također opisao hitne sudske procedure kao kršenje najosnovnijih standarda pravičnog suđenja, uključujući pravo optuženih da njihove osude i kazne preispitaju viši sudovi.

Amnesty International je pozvao egipatske vlasti da odmah i bezuvjetno oslobode sve koji su pritvoreni samo zato što ostvaruju svoja ljudska prava, uključujući političare, novinare, advokate i aktiviste za ljudska prava.

Sa svoje strane, Aidan White, osnivač Mreže za etičko novinarstvo je u intervjuu za Al Jazeeru pozvao da se izvrši pritisak na egipatske vlasti da zaustave obračun s novinarima.

“Postavljanje pitanja i pružanje platforme ljudima da izraze svoje mišljenje u Egiptu izlaže vas hapšenju i optužbama”, rekao je White.

Dodao je da je presuda kolegi Ahmedu Tahi izrečena “ni zbog čega, već samo zato što je pružio platformu za iznošenje mišljenja”.

White je dodao da su podaci zastrašujući kada je riječ o gušenju neslaganja u Egiptu. Smatra kako su novinari laka meta, te da britanska vlada i međunarodna zajednica općenito moraju pozvati Egipat na odgovornost po ovom pitanju.

Izvor: Al Jazeera