UN: Suša bi do 2050. mogla pogoditi 75 posto svjetske populacije

Od 2000. godine učestalost i trajanje sušnih perioda porasli su za 29 posto, navodi u svom izvještaju Svjetska meteorološka organizacija.

Suša bilježi rastući trend u svijetu zbog globalnog zagrijavanja i nestajanja vodnih resursa (EPA)

Suše bi mogle pogoditi više od tri četvrtine svjetske populacije do 2050. godine, upozorili su iz Ujedinjenih naroda.

UN je organizirao niz skupova na kojima je naglašena neophodnost ranog djelovanja kako bi se izbjegli katastrofalne posljedice dezertifikacije za čovječanstvo i okoliš, prenosi Anadolija.

Suša bilježi rastući trend u svijetu zbog globalnog zagrijavanja i nestajanja vodnih resursa, pokazuju podaci koje je prikupila agencija Anadolija iz naučnih izvještaja međunarodnih institucija.

Od 2000. godine učestalost i trajanje sušnih perioda porasli su za 29 posto, podatak je iz izvještaja Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Najmanje 11,7 miliona ljudi je umrlo od posljedica suše u proteklom stoljeću. Sušom je najteže pogođena Afrika u kojoj su u protekle dvije decenije zabilježena 134 sušna perioda.

Najčešća prirodna katastrofa

Evropa je doživjela 45 suša u posljednjoj deceniji. Troškovi za Evropu su premašili 27 milijardi dolara, a pogođeno je 15 posto kontinentalne teritorije i 17 posto stanovništva.

U SAD-u je šteta uzrokovana sušom samo na poljoprivrednim proizvodima dostigla 250 milijardi dolara u prošlom stoljeću.

Suša, koja je najčešća prirodna katastrofa koja pogađa ljude u svijetu, nakon poplava, smanjila je bruto domaći proizvod u Indiji za dva do pet posto. Suša je u Australiji do 2000. godine smanjila poljoprivrednu proizvodnju za 18 posto.

Somalija, Zimbabve, Džibuti, Mauritanija i Južna Afrika su među zemljama s najvećim rizikom od suše.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada