Putin zapadne sankcije Rusiji nazvao ekonomskim ‘blitzkriegom’

Zapadne sankcije utemeljene su na lažnoj premisi da Rusija nema ekonomski suverenitet, rekao je ruski predsjednik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu.

Kao i naši preci, riješit ćemo svaki problem, o tome govori cijela hiljadugodišnja historija naše zemlje, rekao je Putin (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad za “kolonijalnu aroganciju” i pokušaj slamanja njegove zemlje “glupim” sankcijama, kako ih je nazvao, smatrajući da su predstavljale ekonomski blitzkrieg.

Obraćajući se prisutnima na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, na kojem gotovo niko sa Zapada nije prisustvovao, Putin je poručio ruskoj političkoj i ekonomskoj eliti da će nastaviti svoj rat protiv Ukrajine, prenosi Reuters.

“Mi smo jaki ljudi i možemo se nositi sa svakim izazovom. Kao i naši preci, riješit ćemo svaki problem. O tome govori cijela hiljadugodišnja historija naše zemlje”, kazao je Putin.

Putin je dobio aplauz kada je ponovno potvrdio svoju odlučnost da nastavi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini koja je pokrenula, kako je rekao, salvu zapadnih ekonomskih sankcija “bez presedana”.

‘Odluka teška, ali iznuđena i nužna’

Istakao je da je glavni cilj invazija bila odbrana “našeg” naroda u većinom rusofonom Donbasu, što Kijev i Zapad odbacuju kao neutemeljeni izgovor za rat tokom kojeg je Rusija okupirala dijelove južne Ukrajine izvan Donbasa.

Putin je rekao da se ruski vojnici u Donbasu također bore za odbranu ruskih “prava na siguran razvoj”.

“Zapad je u osnovi odbio ispuniti svoje ranije obaveze, pokazalo se da je s njim jednostavno nemoguće postići bilo kakve nove sporazume”, poručio je Putin.

“U trenutnoj situaciji, u pozadini sve većeg rizika za nas i prijetnji, odluka Rusije da provede specijalnu vojnu operaciju bila je iznuđena – teška, naravno, ali iznuđena i nužna”, dodao je.

Zapadne sankcije Rusiji ‘neuspješne’

Putin je rekao i da se Sjedinjene Američke Države smatraju “božjim predstavnikom na Zemlji” te da su zapadne sankcije utemeljene na lažnoj premisi da Rusija nema ekonomski suverenitet.

Washington i njegovi saveznici pokušavaju “promijeniti tok historije” kako bi oslabili suverenu, nezavisnu Rusiju, smatra Putin.

Zapad želi kolonizirati druge dijelove svijeta, poručio je ruski predsjednik.

Putin smatra da su zapadne sankcije Rusiji neuspješne.

“Ekonomski blitzkrieg nije imao šanse za uspjeh od samog početka”, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu.

On smatra da su sankcije bile “bezumne” i “nepromišljene” te da će Evropa izgubiti 400 milijardi dolara zbog sankcija Rusiji.

‘EU izgubio politički suverenitet’

Evropska unija je pak u ovoj krizi, po Putinu, izgubila “politički suverenitet”.

Kazao je kako je EU krenuo putem koji će dovesti do radikalizma i smjene elita, dok je kritizirao ekonomske politike EU-a poput “printanja novca” za rješavanje visoke inflacije i nejednakosti.

Zapad je napao i zbog toga što njega lično krive za ekonomske poteškoće, poručivši da rat u Ukrajini nema veze s visokom stopom inflacije u bogatim zemljama.

Putin je rekao da će se Moskva nastaviti razvijati kao “otvorena ekonomija” uprkos zapadnim sankcijama, kao i da će Rusija nastaviti poslovati sa zapadnim kompanijama te da se nada da će se protok plina povećati novim rutama.

Dodao je da će Rusija nastaviti širiti ekonomsku saradnju “s onima koji to žele”.

Nedugo prije nego što je Putin trebao početi govoriti, Kremlj je objavio da je zbog kibernetičkog napada pao sistem za akreditiranje i pristup konferenciji, zbog čega je Putinov govor odgođen za sat vremena.

Izvor: Agencije