Mitsotakis želi komunikaciju s Turskom uprkos tenzijama

Ostavit ćemo po strani svaku retoriku koja odstupa od pravila dobre diplomatske prakse, rekao je grčki premijer.

Ubrzo će se sve vratiti u mirnije vode, očekuje Mitsotakis (EPA)

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je izjavio da želi zadržati otvoren kanal komunikacije s Turskom, uprkos oštroj retorici koja je pojačala tenzije između dva susjeda, javlja Reuters.

Problemi između dvije članice NATO-a nedavno su se ponovo pojavili, kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da Grčka prestane naoružavati otoke u Egejskom moru koja bi trebala imati demilitarizirani status prema međunarodnim ugovorima, prenosi Tanjug.

Grčka odbacuje tvrdnje Turske kao neosnovane, a Mitsotakis, koji je govorio na Kipru, kazao je da je međunarodno pravo na strani Grčke.

“Ostavit ćemo po strani svaku retoriku koja odstupa od pravila dobre diplomatske prakse”, rekao je grčki premijer tokom sastanka s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom u Nikoziji.

Povratak u ‘mirnije vode’

Dodao je da vjeruje da je ovaj pristup ispravan i da će sve “ubrzo vratiti u mirnije vode, uz uvijek otvorene kanale komunikacije”.

Erdogan je prekinuo bilateralne razgovore zbog spora o kršenju zračnog prostora, a Mitsotakisa je optužio da pokušava blokirati prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj kada je grčki premijer posjetio Washington u maju.

Reuters navodi da su te dvije zemlje u sukobu oko niza pitanja – od granica pomorskih i zračnih prostora, do potencijalnih izvora energije na Mediteranu i etnički podijeljenog Kipra.

Izvor: Agencije